Färre och sämre – oro för älgstammens framtid: ”Negativa spiralen fortsätter”
PremiumPrognosen för antalet fällda älgar i Sverige pekar brant nedåt. Mellansverige är inget undantag, snarare tvärt om. Där finns en oro att en stam med allt sämre kvalitet kan komma att fastna i en negativ spiral.
I Gävleborgs län, som tillhör Jägareförbundets Region Mitt, sköts 2018 drygt 5.900 älgar. Förra säsongen, 2021–2022, sköts omkring 4.400. En klart negativ utveckling av antalet fällda älgar.
Anledningen till det är bland annat att målet sedan det nya älgförvaltningssystemet infördes har varit att minska älgstammen.
I protest
Men enligt flera jaktvårdskonsulenter som Svensk Jakt talat med tycks allt fler jägare runt om i Sverige nu höja sina röster i protest mot den allt klenare älgstammen. Det är något som även Hans Johansson, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Region Mitt, har märkt av.
Läget för älgstammen beskriver han som vikande.
– Tittar vi på de mellansvenska länen så har det gått neråt under ett antal år. I vissa län ser vi att kurvan de två senaste åren vänt ännu lite brantare neråt, säger han.
Varför ser kurvan ut så här?
– Det är väl kanske inte helt enkelt att svara på, men de älgförvaltningsplaner som finns bedömer åtminstone vi varit för höga. Tilldelningen har varit för hög, helt enkelt. Och man har i många fall skjutit för många vuxna djur i förhållande till kalvar, säger Hans Johansson.
En mindre älgstam med lägre medelålder och sämre reproduktion har blivit resultatet.
– Den negativa spiralen fortsätter ännu starkare nedåt. Vi ser ju utifrån älgobsen att kalv per hondjur går ner.
Om det inte justeras, vad händer då?
– Då kommer den negativa spiralen att fortsätta nedåt.
Hur länge kan det fortsätta så?
– Det varierar i länen naturligtvis, men vi ser att den går fort nedåt. Det vi tror kommer att hända är att många jaktlag kommer att se att det inte är någon idé att jaga älg och ställer in jakten. Det har vi redan sett på vissa håll, säger Hans Johansson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.