Älgavskjutningen minskar kraftigt i hela landet. Sydsverige är inget undantag. Foto: Jan Henricson

Larmklockan ringer för älgstammen

Premium

Älgavskjutningen minskar i hela landet. Så även i södra Sverige. På Jägareförbundet Region syd vill inte klövviltansvarige jaktvårdskonsulent beskriva det som katastrof, men ser det som en ringande larmklocka om att lägga om förvaltningen.

Ännu återstår några veckors tid att rapportera fällda älgar. Men tendensen är tydlig, och jämför man den rapporterade avskjutningen för vecka 2 de senaste tre åren, är siffrorna rent av förskräckande (se tabell nedan).

Avskjutningen rasar – konsulent om prognosen: ”Älgstam i fritt fall”

– Ja, det är ingen ljus bild av älgstammen och den framtida älgjakten som framkommer. Nu måste avskjutningen jämföras med älgobsen för att vi ska vara helt säkra på utvecklingen, men allt tyder på en kraftigt minskad älgstam, säger Jonatan Lilja, klövviltansvarig konsulent i Jägareförbundet Region syd.

Nedåt överallt

Värst är det i Västra Götaland där rapporterad avskjutning vecka 2 har minskat från 4.374 älgar förra jaktåret till 2.892 i år. Och det finns ingen större anledning till glädje i övriga sydsvenska län. Det pekar nedåt överallt.

Jonatan Lilja.

– Om vi fortsätter med Västra Götaland som exempel rapporterades ytterligare 300 älgar efter vecka 2 under fjolåret. Så det är inte mycket att hoppas på att siffrorna ska bli särskilt mycket högre, säger Jonatan Lilja.

Vuxna djur faller

En låg reproduktion i kombination med mindre realistiska planer på både älgskötsel- och förvaltningsområdesnivå, är förklaringar Jonatan Lilja nämner.

– Jägarna är bra på att skjuta vuxna djur först. Att det är dåligt med kalv upptäcks först senare under jakten. Resultatet blir att vi tullar på kapitalet och får en mindre älgstam som dessutom har lägre kvalitet.

 

Vad ska då göras för att vända utvecklingen?

– Vi måste jobba med kvaliteten på älgstammen. Vara noga med det som är kvar efter jakten, för att på det sättet få en högre reproduktion. Förvaltningsplanerna måste ses över så de blir mer realistiska, säger Jonatan Lilja.

Trots de allt annat än positiva siffrorna vill han inte beskriva läget som katastrofalt.

– Men att larmklockan ljuder starkt är helt klart. Vi jägare måste reagera och agera på de här siffrorna. I det arbetet måste alla bidra, säger Jonatan Lilja.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev