Fågelinfluensa från vilda änder?

Vi har fått många frågor till Jägareförbundet angående risken att bli smittad av den så kallade fågelinfluensan i samband med jakt, slakt och konsumtion av vilda änder.

I Sverige har Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) ett övervakningsprogram för att kunna upptäcka om detta virus sprids till Sverige.

Under 2004 provtogs sammanlagt 3310 fjäderfä av kategorierna kalkon, anka, gås, värphöns, struts och avelsdjur.

Samtliga prov har analyserats avseende förekomsten av antikroppar utan att kunnat påvisa några spår av detta virus. Dessutom har provtagningar gjorts på vilda gräsänder utan några spår av fågelinfluensan kunnat hittas.

 

Tvätta händerna grundligt

Torsten Mörner på SVA säger att det är en väldigt liten risk att någon smittas av fågelinfluensa från vilda änder. Men han påpekar samtidigt att fågelinfluensa inte är den enda sjukdom som kan spridas med fåglar. Vilda fåglar har i alla tider burit på sjukdomar som kan spridas till människor.

Salmonella är ett exempel på en sådan sjukdom. Salmonella förekommer ofta hos domherrar och andra fåglar vid fågelbordet och det händer att människor smittas efter att ha hanterat sådana sjuka fåglar.

Papegojsjuka kan också finnas hos gräsand, och det finns flera dokumenterade fall där smitta överförts från gräsänder till människor.

Det viktigaste sätt att förhindra att man smittas från vilda fåglar som man hanterar är att tvätta sina händer grundligt efter att ha handskats med fåglarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev