Förbundet bygger upp beredskap

Jägarna får en nyckelroll om fågelinfluensan skulle slå till i vår del av världen. Det finns ingen annan stor grupp som rör sig så mycket i naturen och som därmed genom tidiga observationer kan slå larm. Därför inleder nu jägarna i Norden och Europa ett samarbete för att vara beredda.

Detta organiserade samarbete skall dock inte ses som en signal om snart förestående epidemi.
Risken för en mera omfattande fågelinfluensaepidemi hos oss bedöms som mycket liten, säger riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen. Men jägarnas uppträdande är viktigt både vad gäller rapportering och inlämning av sjuka fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt.
I Norden samarbetar jägarna inom organisationen Nordisk Jegersamvirke, NJS, som bildades 1947 och omfattar cirka 850 000 jägare i Norden. På Europanivå är det FACE med sju miljoner jägare bakom sig som samordnar aktionen.
Initiativet till bredare samarbete kommer från de danska jägarna med presidenten i CIC:s flyttfågelkommission Niels Kanstrup i spetsen. Han blir också samordnare.
Danmark anser sig vara ett överflygningsområde för flyttfåglar och risken är därför större där än i Sverige eller Norge.
Det är främst flyttfåglarna som experterna intresserar sig för. Dessa kan medföra smittan men flera skäl talar, enligt Niels Kanstrum, mot att sjukdom trots allt bryter ut.
1. Flyttfågelvägarna går mest i syd-nordlig riktning och fåglarna kommer inte i kontakt med viruset som hittills hållit sig på behörigt avstånd borta i Asien.
2. Även om smittade fåglar skulle komma till oss så är risken för att de skulle smitta husdjur och människor mycket liten.
Den som hittar en smittad fågel i naturen behöver heller inte dra sig för att hantera den och sända in den för undersökning.
Rädslan för fågelinfluensa tycks vara större i Danmark än i övriga länder men Kristian Raunkjaer som är ordförande i Danmarks Jaegerforbund manar ändå till lugn och besinning. Alla danska flyttfåglar tillbringar vintern i Europa eller i Afrika och när de kommer till Danmark har de inte haft någon beröring med asiatiska områden.
Jag tycker vi ska hålla ögonen på utvecklingen och jägarna som rör sig i naturen blir de första som upptäcker om något inte verkar normalt i de svenska fågelmarkerna, säger Hans von Essen. Jägarnas uppgift blir att vara ögat som ser och rapporterar.

Karl-Eric Magnusson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev