De nya viltmästarna är från vänster i den övre raden Thomas Rantanen Lund-Nielsen, Alexander Brannebo, Anders Öfstaas, Karl Pettersson, Erik Rumler och Nils Gillberg Danielsson. I den nedre raden ses Mads Schepler, Daniel Ivarsson, Kerstin Hultman-Boye, Johanna Thelin och Jon Andersson. Foto: Kenneth Schulze

Examen för ny kull viltmästare

Den 11 augusti tog den 29:e kullen viltmästare sin examen på Öster Malma i Sörmland. Elva elever fick ta emot viltmästarnålar och examensbevis.

Svenska Jägareförbundet har utbildat viltmästare på Öster Malma jaktvårdsskola sedan 1947, då förbundet fick i uppdrag att hålla en högre utbildning av yrkesutövare inom jakt och viltvård. Detta för att skapa goda förutsättningar för livskraftiga viltstammar, rik natur, mångfald och bra jakt.

 

Examensarbeten

Under sju månader drillas eleverna i ämnen som juridik och jaktens organisation, ekonomi och företagande, biologi och viltförvaltning, fältvilt, viltremisser och våtmarker, arbete med hund, skytte, jaktledning, kommunikation och marknadsföring.

Kursansvarig är Kenneth Schulze på Jägareförbundet.

För att bli godkända ska eleverna även skriva examensarbeten i form av en viltförvaltningsplan för en större fastighet, en vetenskaplig rapport eller göra en egen undersökning inom något för utbildningen relevant område.

Detta presenteras sedan under veckan före kursavslutningen.

 

Traditionstyngt

Ända sedan 1947 då de första eleverna examinerades har examensdagen följt ett liknande upplägg med tal, utdelning av examensbevis och den traditionella viltmästarnålen som bärs på kavajslaget.

Ceremonin genomförs på slottet i den våning där allting började för 75 år sedan.

Den 11 augusti tog eleverna i kurs nummer 29 examen. Det var en förväntansfull skara elever, som fått sin kursstart uppskjuten ett år på grund av coronapandemin.

 

Öster Malmas chef Ulf Sterler deltog i avslutningsceremonin för eleverna på viltmästarkursen. Foto: Madeleine Lewander

Öster Malmas chef Ulf Sterler, som själv gått kursen och är viltmästare, läste upp en text inför studenterna och deras anhöriga från när den första kursen examinerades 1947 i samma sal.

Därefter var det dags för Viltmästareförbundets ordförande Jacob Gustavsson och Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Dag Lidén att dela ut examensbevis och viltmästarnålar.

Ceremonin avslutades med att Jacob Gustavsson tackade lärare och personal på Öster Malma för en väl genomförd kurs samt gratulerade sina nya kollegor och önskade dem lycka till i framtiden.

 

Viltmästarna

De nybakade viltmästarna heter Kerstin Hultman-Boye, Alexander Brannebo, Thomas Rantanen Lund-Nielsen, Erik Rumler, Jon Andersson, Nils Gillberg Danielsson, Daniel Ivarsson, Anders Öfstaas, Karl Pettersson, Mads Schepler och Johanna Thelin.

Svensk Jakt har tidigare presenterat eleverna lite närmare:

Uppskjuten viltmästarkurs har startat

 

I sina utvärderingar efter kursen var de överens om att viltmästarkursen bjudit på nya perspektiv och kontakter via föreläsningar och studiebesök och gett bred kunskap inom allt som rör svensk viltförvaltning.

 

Fakta

Jägareförbundet och Öster Malma är centrum för utbildningen av viltmästare, som genomförs tillsammans med Viltmästarförbundet.
För att bli antagen till den sju månader långa utbildningen krävs att eleverna gjort 36 månaders jaktlig praktik hos utbildade handledare anslutna till Viltmästarförbundet, alternativt har en akademisk bakgrund med 180 högskolepoäng med inriktning mot lantbruk, skogsbruk, biologi eller för utbildningen annan relevant akademisk examen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev