Charlie Weimers, SD, kommer att fortsätta jobba för att stoppa EU:s förslag om blyförbud i ammunition. Foto: EU

EU-parlamentariker om förslaget till blyförbud

Premium

Att EU-kommissionen så tydligt markerar att handläggningen av förslaget till blyförbud haft brister kan vara ett tecken på en förändrad syn.
– Men jag är inte överoptimistisk, inte när det handlar om kommissionen och frågor som rör jakt, säger Charlie Weimers, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna.

Efter att FACE och Svensk Jakt lyft tydliga brister i handläggningen av det som senare ledde till ett förslag om blyförbud, ställde Charlie Weimers tre frågor till EU-kommissionen. Svaret har redovisats i en tidigare artikel.

Charlie Weimers pekade bland annat på det faktum att en myndighet försvårat processen och möjligheten att yttra sig genom att inte lämna ut handlingar i ärendet.

 

EU-kommissionen öppnar för ändrat förslag om blyförbud

EU-kommissionens svar är att frågan nu ska handläggas på nytt, med nytt samråd i de delar som berörs.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande att det blir nytt samråd med berörda parter, man har helt uppenbart frångått rutinerna för EFSA och inte lagt alla fakta på bordet, istället är det min bedömning att de hemlighållits, säger Charlie Weimers.

 

Enorma kostnader

Han tror också att kommissionen gör en annan bedömning än de tjänstemän som handlagt frågan.

– Kommissionen börjar bli medveten om vilka enorma konsekvenser och kostnader det får för sportskyttar, jägare och även fiskare. Det handlar om fem miljarder kronor per år, säger Charlie Weimers.

Blyfrågan har blivit en symbolfråga för miljörörelsen, men samtidigt görs inget åt exempelvis alla blykablar som ligger nedgrävda i marken. I grunden handlar mycket enligt Charlie Weimers om att EU:s byråkrater inte har den ringaste aning om förutsättningarna för jakt och viltförvaltning.

– Det bästa vore om byråkraterna följde med ut på jakt, för att se vilket ansvar svenska jägare tar, säger Charlie Weimers.

 

Vad händer härnäst i den här frågan?

– Jag kommer att bevaka samrådet så att det blir transparent och rätt. Sen ska jag naturligtvis efterhöra vad FACE vill i den här frågan och dessutom informera politiker därhemma. Den här frågan borde nästa regering bevaka på ett annat sätt än nuvarande regering gjort, säger Charlie Weimers.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev