När Per Folkerud återfick rätten att inneha vapen dröjde det inte länge innan han var i älgskogen igen. Med lånad studsare kunde han skjuta en tiotaggare. Foto: Privat

En tiotaggare efter att Polisen gett upp

Premium

Efter att Polisen gett upp och återgett Per Folkerud rätten att inneha vapen var han inte sen att ta upp jakten igen. Och vilken nypremiär det blev när Per sköt jaktlagets enda vuxna älg, en tiotaggare!

Svensk Jakt har vid flera tillfällen berättat om Per Folkerud i Falun och hans kamp mot Polismyndigheten för att få rätt att inneha vapen.

Vapenlicenserna blev han av med efter att han drabbats av en stroke, med en åtföljande mindre synnedsättning, som innebar att hans körkort drogs in.

Per vann mot Polisen – har åter rätt att inneha vapen

Någon betydelse för Per Folkeruds förmåga att hantera vapen säkert och att skjuta rätt har inte synproblemet, som består i att han inte ser som tidigare långt ner i höger synfält.

Men när Polismyndigheten valde att tillämpa körkortslagen på Per Folkeruds vapeninnehav, innebar det att hans tillstånd drogs in och han var tvungen att sälja kulvapen och hagelbössor.

 

Stöd från förbundet

Per Folkerud överklagade myndighetens beslut och han fick rätt i förvaltningsrätten, medan kammarrätten valde att gå på Polisens linje, utan att utveckla något resonemang om varför.

Per kämpar för jägares rätt att ha vapen

Per Folkerud har under processens gång haft stöd från Jägareförbundets jurist, samt från ordföranden för Jägareförbundet Dalarna, och han har uttalat att utan deras support hade han antagligen gett slaget förlorat för länge sedan.

För en tid sedan återfick Per Folkerud körkortet och, efter att ha spjärnat emot i sedvanlig ordning, utfärdade också Polisen ett lånetillstånd. Något som innebär att han åter är betrodd att inneha vapen, och att han kunde vara med på årets älgjakt.

 

Som en saga

Och vilken älgjakt det blev. Med en studsare lånad av en kompis kunde Per fälla den enda vuxna älg som jaktlaget hade på tilldelningen.

– Det är som en saga med ett lyckligt slut. Jag har förstås tänkt att det är slutjagat för min del, och så får jag vara med om detta, säger en mycket nöjd nygammal jägare när Svensk Jakt ringer upp.

Per hade före jakten bestämt att han endast skulle ta skott i extra bra läge, för att inte riskera något.

– Vi hade jagat från onsdagen när det på lördagen kom en ko och en tjur in i mitt pass. Stilla och fint på perfekt avstånd, så det blev ett enkelt skott. Det kändes fantastiskt att vara i gång med jakten igen. Att få skjuta en tiotaggare var förstås grädde på moset.

 

Glada kamrater

Per Folkerud berättar om den uppsluppna stämningen i det lilla jaktlaget när jägarna samlades vid den skjutna älgen.

– Ja, de var mycket glada för min skull, för de vet ju vad jag har gått igenom.

Tjuren var som sagt en tiotaggare även om en tagg var avslagen, antagligen under brunsten.

– När jag stod där och funderade på vad jag skulle göra med hornen sa kompisarna att jag givetvis måste ta hand om trofén. Och det var ju rätt resonerat, så nu är skallen på kokning.

 

Jägarskolan igen

Under tiden som Per Folkerud varit utan vapen har inte bara jakten, utan också hans engagemang som kursledare i Jägarskolan legat i malpåse.

– Det har inte känts roligt helt enkelt. Att vara tillsammans med dessa sprudlande och entusiastiska ungdomar och samtidigt veta att jag inte kan dela deras intresse fullt ut, har gjort att jag inte haft den rätta lusten.

Men nu är det dags igen. Redan den här veckan har Per den första träffen med blivande jägare.

– De ringde från studieförbundet och frågade om jag kunde ta en kurs, och plötsligt kändes det rätt igen. Det är något som jag ser fram emot mycket, säger Per Folkerud.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev