Mikael Eriksson och hans jämthund Ulla som skadades under ett trafikeftersök på en älg. Foto: Privat

Eftersöksjägare kritisk till medlemsförsäkring

Premium

Eftersöksjägaren Mikael Eriksson får fortsätta kriga med försäkringsbolaget Agria, för att få ut ersättning när hans hundar skadats i samband med trafikeftersök.

I medlemskapet i Svenska Jägareförbundet ingår en försäkring som gäller för samtliga hundar som arbetar med trafikeftersök på uppdrag av Polisen. Försäkringen omfattar både veterinärvård och livförsäkring och gäller oavsett om hunden har en egen försäkring eller inte. Försäkringen gäller utan självrisk.

 

Men som Svensk Jakt har rapporterat om tidigare, kan det vara nog så krångligt att få ut ersättning från försäkringen.

Trots försäkring: Eftersöksjägare tvingas betala när hunden blir skadad

– Jag får lägga så otroligt mycket tid på att bråka med Agria. Vi kan ju inte använda våra hundar om det ska vara så här. Vi måste ha fullt skydd om vi ska kunna använda våra hundar till trafikeftersök och ska inte behöva kriga för att få ersättning vid skador, säger

Mikael Eriksson, Vingåker.

 

Kom på tre ben

Just nu strider han med försäkringsbolaget om en ersättning på 4.000 kronor.

– Min jämte Ulla kom tillbaka jättehalt efter ett trafikeftersök på en älg. Hon ställde älgen, avbröt och kom tillbaka på tre ben. Hon hade förmodligen blivit ”rullad” av älgen under ståndskallet.

Mikael Eriksson tog tiken till veterinären, som konstaterade att det inte fanns någon skelettskada, inget korsband var av. Det var en undersökning som inte ledde till någon åtgärd, men kunde utesluta allvarligare skada.

 

Tidigare skada

– Det blev avslag från Agria eftersom tiken tidigare varit opererad för en skadad menisk och fått lagat ett korsband. Men hon var helt friskförklarad efter det och veterinären intygade att den nya skadan inte hade med den gamla att göra, säger Mikael och fortsätter:

– Det är inget konstigt att en eftersökshund varit skadad innan, det är en arbetande hund som är utsatt för mycket. Då räcker det nog inte med mina åtta hundar, om jag inte ska kunna använda en som varit skadad tidigare.

 

Överklagande

Hans veterinär har skickat in en fullständig redogörelse till försäkringsbolaget. Ändå måste Mikael Eriksson själv skriva ett överklagande av avslaget och repetera samma sak, detta på anmodan av Agrias skadereglerare när Mikaels sambo ringde upp och ifrågasatte beslutet.

– Jag har inte fått svar på överklagandet än, det borde komma i dagarna, säger han.

 

Skadeprövningsnämnd

Svensk Jakt har sökt Agria för en kommentar men har ännu inte fått svar.

Helena Schnackenburg på Svenska Jägareförbundet tipsar dock om att man kan skriva till Agrias skadeprövningsnämnd, om man inte är nöjd med ett försäkringsbeslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.