Snaran satt i hålet i ett staket kring ett fabriksområde i Värnamo. Helt klart ditsatt för att fånga vilt, lagom stor och på lagom höjd för ett rådjur. Foto: Kjell-Erik Moseid och Privat

Eftersöksjägare hittade snara för rådjur

Premium

När eftersöksjägaren Ingemar Johansson följde spåren efter ett påkört rådjur hittade han en snara för vilt i ett stängsel runt ett fabriksområde i Värnamo. Han beskriver snaran som inte helt proffsig, men om ett rådjur fastnat hade det inte kommit loss.

Tidigt på måndagsmorgonen fick Ingemar Johansson uppdrag att leta efter ett rådjur som blivit påkört på Hillestorpsvägen, vid norra infarten till Värnamo.

Under spårningen kom han att passera ett staket med en öppning i. Han såg att där låg några äpplen, och såg änden på ett rep men trodde att det användes för att fästa en grind.

– Men hunden markerade också, och när jag senare funderade på vad det egentligen var för något jag sett gick jag tillbaka för att kontrollera saken, berättar Ingemar Johansson.

 

Släppte inte

Till sin förskräckelse upptäckte Ingemar att det var en snara han sett repändan av. Lagom stor för att snärja ett rådjur. Äpplen var ditlagda som åtel.

– Anordningen var inte så proffsigt gjord. Man kan tänka sig att en tunnare lina eller en wire skulle vara effektivare, men när jag provade snaran var löpöglan sådan att den inte släppte efter att den dragits åt, säger Ingemar Johansson.

På platsen löper två staket nästan samman och bildar som ett hörn, och Ingemar Johansson bedömer att vilt som kommer där känner sig lite instängda och mycket väl kan använda sig av hålet i staketet för att ta sig ur.

– Ja, snaran var inte ditsatt på måfå. Det går som en viltstig igenom staketet så att både rådjur och annat vilt passerar där är jag säker på. Man kan också se platsen från en väg så det är enkelt att titta till anordningen.

 

Nytt för polisen

På markerna i närheten av Värnamo har det på senare år varit en del incidenter med oförklarlig skottlossning och främmande hundar som springer lösa. Ingemar Johansson utesluter inte att det kan ha ett samband med hans upptäckt.

Han ringde polisen och gjorde en anmälan om snaran, och uppmanades att ta den med och lämna in den på stationen.

På Värnamopolisen är ärendet alldeles nytt när Svensk Jakt ringer. Stationsbefälet Anders Blomgren kan inte säga om det kommer att bli en förundersökning, och vad brottsmisstanken i sådana fall blir.

– Det jag kan säga är att det är nytt för oss. Snaror av den här typen för att fånga vilda djur är inget jag känner igen sedan tidigare, säger Anders Blomgren.

 

Utdraget lidande

På bilden ser det hela lite klumpigt ut. Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, bedömer det som osannolikt men inte omöjligt att till exempel ett rådjur skulle kunna luras att gå in i snaran.

Ingemar Johansson delar hans uppfattning.

– Jag kan tänka mig att ett rådjur skulle kunna fastna om det gick igenom hålet i staketet. Några äpplen för att locka behövs egentligen inte eftersom där är en viltpassage. Ett rådjur som fastnar med huvudet skulle antagligen bli så stressat att det ryckte av halskotor, men om både ett ben och halsen hamnade i snaran skulle lidandet bli mycket utdraget.

 

Inte helt ovanligt

Det förekommer då och då att jägare och privatpersoner hittar liknande anordningar som satts ut för att snara vilt.

För flera år sedan hittades till exempel åtta snaror tillverkade av ståltråd i underkanten på ett stängsel som löper runt ett industriområde i Eksjö. Bedömningen då var att de var ditsatta för att fånga fälthare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev