Efter Jägareförbundets påpekande – forskare bekräftar större utrymme för vargjakt
Det finns ett större utrymme för vargjakt i vinter än den tilldelning som det tidigare beslutats om. Det står klart efter att landets vargforskare gjort en ny beräkning. Beräkningen kom till efter att Jägareförbundet hittat grova fel i underlaget som Naturvårdsverket första gången gav till forskarna.
Den tidigare underlaget som Naturvårdsverket gav till forskarna syftade till vargstammen storlek under våren 2021. Det var fel, vilket uppmärksammades av förbundet.
Naturvårdsverket pudlar om vargberäkning: ”Jägareförbundet har rätt”
Efter att Jägareförbundet påpekat felaktigheterna pudlade Naturvårdsverket. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fick omedelbart uppdrag att göra en ny analys som avser vargstammens storlek hösten 2021, alltså efter valpningen 2021, vid olika jaktuttag. De skulle också titta på sannolikheten för att vargpopulationen hamnar under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, 300 vargar, vid dessa uttagsnivåer.
Jägareförbundet överklagar vargbeslut: ”Naturvårdsverket har gjort fel”
Forskarnas nya analys visar på möjlighet till ett högre jaktuttag utan att riskera att vargstammen hamnar under gynnsam bevarandestatus hösten 2021 jämfört med tidigare underlag.
Vargforskarna skriver i sin analys att det finns osäkerhetsfaktorer i deras beräkning. Detta eftersom tillväxten i vargstammen varierar väsentligt år från år.
Hur stor jakt?
Men hur många vargar går det då att fälla vid den kommande licensjakten på varg? Forskarna menar att det mest rimliga är att använda medeltillväxten för den senaste tioårsperioden i vargstammen. Om man samtidigt sätter risken att vargstammen hösten 2021 ska understiga 300 individer till högst tio procent, så kan man ta ut maximalt 55 individer, enligt deras beräkningar.
500 vargar?
Men vid ett uttag av 55 vargar är sannolikheten att vargstammen ska uppgå till 400 eller fler hela 60 procent, enligt forskarnas beräkning. Och det är dessutom 25 procent sannolikhet att stammen är 500 vargar eller fler vid ett uttag av 55 vargar, uppger SLU:s vargforskare i sin rapport.
Det betyder att vid ett uttag på 55 vargar är alltså sannolikheten att det finns 500 vargar eller fler i Sverige mer än dubbelt så hög som att stammen skulle ligga under 300 vargar nästa höst.
”Större utrymme för jakt på varg”
Enligt länsstyrelsernas tidigare beslut ska 24 vargar skjutas vid den kommande licensjakten på varg. Naturvårdsverket uppger att det nu är länsstyrelserna som avgör om det nya underlag i sig ger skäl att ändra sina beslut om licensjakt.
För Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig inom Jägareförbundet, är det självklart att fler vargar måste fällas vid den kommande jakten.
– Tveklöst finns det ett större utrymme för jakt på varg. Jag förutsätter att länsstyrelserna utökar vargjakten i linje med Jägareförbundets begäran, säger Gunnar Glöersen.
Jägareförbundet har begärt att det ska skjutas 60 vargar vid licensjakten som inleds den 2 januari 2021.
Så beräknades felaktigt utrymmet för jakt
Inventeringen av varg pågår från den 1 oktober till den 31 mars. Det är det antal vargar som hittats under dessa sex månader som ligger till grund för populationsuppskattningen av varg, detta oavsett hur många vargar som eventuellt fällts under perioden. Det är också det som ska ligga till grund för forskarnas beräkningar av möjligt jaktuttag av varg.
Den felaktiga modell som Naturvårdsverket tidigare gav i uppdrag till vargforskarna, och som ligger till grund för länsstyrelsernas nuvarande beslut om licensjakt, visar istället hur många vargar det finns kvar i slutet av mars, alltså efter licensjakten.
Modellen som använts tar alltså heller inte hänsyn till den kommande valpningen i vargstammen som sker under maj månad 2021.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.