De flesta är nöjda med regeländringarna kring fjälljakten som genomfördes förra året, menar jaktvårdskonsulent Hans Geibrink. Foto: Olle Olsson

De flesta är nöjda med regeländringarna kring fjälljakten som genomfördes förra året, menar jaktvårdskonsulent Hans Geibrink. Foto: Olle Olsson

Efter första året: Tummen upp för de nya fjälljaktreglerna

Regelverket kring höstens fjälljakt kommer att bli likadant som inför förra årets jakt. Det innebär att bara jägare bosatta i Sverige — eller som har närmare anknytning till landet – får jaga på statens marker under de tre första jaktveckorna.
– Det första året gick bra. De flesta jägare och jaktguider jag varit i kontakt med är nöjda och det har över huvud taget varit väldigt lugnt efter regeländringarna, säger Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet Västerbotten.

Den här veckan har bland andra samebyarna, länsstyrelsen i Västerbotten, Jägareförbundet, jägare och jaktguider träffats för en utvärdering av den gångna höstens fjälljakt.
Enligt Hans Geibrink var det ett lugnt möte.

– Nästan alla är nöjda med hur regeländringarna slog ut. Jägarna var nöjda och det var även många jaktguider som uppskattade att det återigen gick att ta med jägare ut till lugna fjäll.

 

Helikopterföretag

Bland de som ändå klagat på att ripjaktens premiärveckor på statens marker numera förbehålls till jägare bosatta i Sverige återfinns nästan uteslutande helikopterföretag.

– Det är en konsekvens man får räkna med när man inför begränsningar av vilka som får rätt att jaga på statens marker. Men den här regeländringen tror jag kommer att innebära att fjälljakten att tillåtas fortsätta, så på sikt kanske även helikopterföretagen blir ”vinnare”, menar Hans Geibrink.

 

Två jakttoppar

I Västerbottensfjällen var förra årets jakt koncentrerad till i huvudsak två veckor.

– Under första höstens jakt finns rejäl topp på antalet jaktdygn under den första veckan på statens marker. Därefter minskade jakttrycket markant under den andra och tredje veckan. Cirka 100 jägare som inte är bosatta i Sverige beviljades jakt i Västerbottensfjällen med hänvisning till närmare anknytning. De flesta av dem äger en fastighet i Sverige, berättar Hans Geibrink.

Men när jakten släpptes fri för samtliga jägare den fjärde veckan kan man återigen se en rejäl topp för antalet lösta jaktkort. En topp som var nästan lika hög som premiärveckan.

– Då var det utländska jägare som stod för en stor del av jakttrycket, säger Hans Geibrink.

Därefter minskade antalet jaktdygn på statens marker markant igen.

 

Kritisk mot lottningssystemet

Inför höstens fjälljakt kommer förra årets regelverk att bestå. Det välkomnar Hans Geibrink.

– Det kan säkert göras justeringar i detaljer men jakten bör i stora drag få vara oförändrad i några år. Det tar lite tid innan såväl jägare som entreprenörer anpassat sig till den nya situationen.

Men det lottningssystem för jakt på statens marker som tillämpas i till exempel Härjedalen är något som Hans Geibrink menar har spelat ut sin roll.

– Lottningssystemet kom till på grund av en hög anstormning av utländska jägare. Nu är det problemet löst och länsstyrelsen skulle därför kunna ta bort lottningen under åtminstone de tre första jaktveckorna, menar Hans Geibrink.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev