Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare, får kritik för partiets dubbla budskap i fjälljaktsfrågan. Foto: Gällivare kommun & Lars-Henrik Andersson

Dubbla budskap om fjälljakten – Socialdemokraterna kritiseras för sitt agerande

Socialdemokraterna i Gällivare är både för och emot förslagen i Renmarkskommitténs delbetänkande.

Så här skriver Gällivare kommun i sitt remissyttrande som är undertecknat av kommunalrådet Birgitta Larsson (S):

Gällivare kommuns bedömning är att en modell med fortsatt exklusiv statlig upplåtelse är orealistisk. Kommitténs förslag om rådighet med krav på hänsynsfull utövning är därför mer relevant i ljuset av Girjasdomen.

Yttrande skulle antas

Remissyttrandet klubbades av kommunstyrelsen i Gällivare den 3 juni. Socialdemokraterna och Miljöpartiet yrkade att yttrandet skulle antas medan Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för ett eget förslag till yttrande.

Några dagar senare lämnade Socialdemokraterna i Gällivare in ett eget yttrande:

Vi anser att Staten även fortsättningsvis ska ha uppdraget att upplåta jakt- och fiske på statens mark ovan odlingsgränsen och motsätter oss de skisser som kommittén presenterat för en framtida lagstiftning, där upplåtandet av jakt och fiske generellt övergår till samebyarna.

Dubbla signaler

På sociala medier kritiseras nu Socialdemokraternas agerande.

Så här skriver en person på Socialdemokraterna Gällivares facebook:

Det sänder lite dubbla signaler när ni i kommunstyrelsen röstade för ett helt annat remissyttrande, känns som att ni helgarderat ett stryktips när samma parti har flera olika åsikter.

Svar från partiet

Socialdemokraterna svarade så här på inlägget: ”När man sitter i ett styre tillsammans med flera andra partier får man inte alltid igenom exakt det man själv vill. Detta är en sådan gång och därför väljer vi att förutom kommunens svar att även skicka in ett eget yttrande som speglar exakt det vi Socialdemokrater i Gällivare tycker i denna fråga.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev