Jägare som jagar gråsäl slipper från 14 juni en del byråkrati, då man endast behöver rapportera fälld säl till en myndighet. Foto: Martin Källberg

Dubbel rapportering vid jakt på gråsäl tas bort

Premium

Säljägare behöver inte längre rapportera fälld eller påskjuten gråsäl till länsstyrelsen. Under den tid som återstår av årets licensjakt är det tillräckligt att rapportera till Naturvårdsverket.

Regeringen beslutade på torsdagen att gå Naturvårdsverket till mötes och ändra i jaktförordningen om rapporteringsplikt i samband med licensjakt.

Naturvårdsverket har tidigare, efter önskemål från flera länsstyrelser, begärt att regeringen tar bort kravet på att säljägaren omgående efter att en säl skjutits måste rapportera till båda myndigheterna.

I en skrivelse till regeringen motiverade Naturvårdsverket förslaget:

”Nuvarande bestämmelse innebär krav på rapportering av fälld eller påskjuten gråsäl till två olika myndigheter vilket är problematiskt för såväl länsstyrelser som jägare. Vidare omfattar bestämmelserna i 6 § jaktförordningen endast gråsäl, vilket innebär ett inkonsekvent förfarande jämfört med övriga sälarter.”

Naturvårdsverket vill slopa rapporteringskravet på fälld gråsäl

I ett pressmeddelande säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S):

– Naturvårdsverket har hemställt att regeringen ska åtgärda den dubbla rapporteringsskyldigheten. Att ta bort kravet på rapportering till länsstyrelsen innebär en förenkling för den enskilde jägaren, samtidigt som licensjakten alltjämt övervakas på lämpligt sätt.

Ändringen träder i kraft den 14 juni 2021.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev