Naturvårdsverket vill slopa den dubbla rapporteringen vid jakt på gråsäl. Foto: Niklas Liljebäck

Naturvårdsverket vill slopa rapporteringskravet på fälld gråsäl

Naturvårdsverket vill att regeringen tar bort kravet på rapportering av fälld eller påskjuten gråsäl till länsstyrelsen. Ändringen bör träda i kraft så snart som möjligt och helst innan den 20 april när licensjakt på gråsäl planeras att inledas, anser myndigheten.

I dag ska fällda sälar rapporteras till Naturvårdsverket så snart som möjligt men senast närmsta vardag efter säl fällts.

Trots att det numera är licensjakt på gråsäl ska fällda eller påskjutna sälar rapporteras till länsstyrelsen.

”Detta innebär alltså att fälld eller påskjuten gråsäl ska rapporteras både till länsstyrelsen och till Naturvårdsverket. ”

 

Vill slopa rapporteringen

Nyligen avslutades den första perioden med licensjakt på gråsäl och flera länsstyrelser har i samband med det lämnat in önskemål till Naturvårdsverket om att ta bort kravet på rapportering, ”Nuvarande bestämmelse innebär krav på rapportering av fälld eller påskjuten gråsäl till två olika myndigheter vilket är problematiskt för såväl länsstyrelser som jägare. Vidare omfattar bestämmelserna i 6 § jaktförordningen endast gråsäl, vilket innebär ett inkonsekvent förfarande jämfört med övriga sälarter.”, skriver Naturvårdsverket i sitt brev till regeringen.

Naturvårdsverket har i jakttidsöversynen till regeringen föreslagit att licensjakt på gråsäl införs permanent.

 

Inga brottslingar

”Oavsett om möjligheten till licensjakt kvarstår eller inte efter den 1 januari 2022, anser Naturvårdsverket av skäl ovan att rapporteringskravet till länsstyrelsen bör tas bort så snart som möjligt och helst innan licensjakt på gråsäl inleds den 20 april 2021. Detta för att minimera länsstyrelsens eventuella arbete med denna rapportering samt minska risken att jägare omedvetet begår jaktbrott. Frågan aktualiseras genom att ett antal jägare nyligen polisanmälts då de underlåtit att rapportera fälld eller påskjuten gråsäl till länsstyrelsen.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev