Förvaltningsrätten anser att det var rätt att beslagta vapen och dra in licenser för en 75-årig man från Södermanland. Mannen som är skjutledare och instruktör hade överklagat beslutet. Foto: Jan Henricson

Domstol stödjer beslag av vapen

Polisen gjorde rätt när man förra sommaren beslagtog en 75-årig mans vapen, och senare drog in hans licenser. Det menar förvaltningsrätten i Linköping som avslår mannens överklagan.

Mannen som är bosatt i Södermanland har vänt sig till förvaltningsrätten för att få sin sak prövad.

I juni förra året kallades polisen till mannens hem efter en incident där han berusad och nedstämd hade avlossat skott utanför sin bostad.

 

Vapen saknades

Polisen tog på plats beslutet att omhänderta mannens vapen, men det saknades ett gevär.

Det vapnet lämnades in några dagar senare.

I september fick mannen besked om att polisen tänkte dra in hans licenser permanent.

Mannen bedömdes som olämplig att ha vapen, dels för att han avfyrat skott i berusat tillstånd, dels för att ett av hans vapen inte fanns i ett låst vapenskåp eller annat lika säkert utrymme.

 

Utbildar andra skyttar

Mannen har överklagat beslutet, och hänvisat till att han har stort behov av sina vapen som skjutledare och skytteinstruktör. Han har varit skötsam under sitt mångåriga liv som jägare och det skulle vara förödande för honom att inte få tillbaka licenserna.

Men förvaltningsrätten går på polisens linje. Rätten anser att mannen inte uppfyller de höga krav på omdöme och pålitlighet som ställs på en vapeninnehavare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev