Arkivbild: Olle Olsson

Domstol: Rätt att inte skyddsjaga närgångna vargar

Det var rätt av länsstyrelsen i Gävleborgs län att avslå Ovanåkers kommuns begäran om skyddsjakt på två vargar. Det anser Förvaltningsrätten i Luleå.

Ovanåkers kommun har i sin överklagan anfört att länsstyrelsen har lagt alltför stor vikt vid detaljer som avstånd för observationer och brist på dokumenterade skador. Däremot, menar kommunen, har länsstyrelsen inte lagt tillräckligt stor vikt vid hänsyn till allmän hälsa och säkerhet.

Situationen i området är så pass allvarlig att det befaras att invånare väljer andra alternativ till boende och att landsbygden avbefolkas, menar Ovanåkers kommun.

Kommun ansöker på nytt om skyddsjakt på varg: ”Allvarlig situation”

Men som brukligt gick förvaltningsrätten på länsstyrelsens bedömning. ”Mot bakgrund av den restriktivitet som ska råda vid beslut om skyddsjakt efter varg, som även ska stå i proportion till de behov som motiverar undantaget, bedömer förvaltningsrätten att det inte framkommit att förutsättningarna för skyddsjakt är uppfyllda”, står det i domen.

Förvaltningsrätten avslår därmed överklagan.

Domstol: Rätt att skyddsjaga närgången varg

Notabelt är att Ovanåkers kommun ansökte om skyddsjakt på närgångna vargar även för ett år sedan. Den gången beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg, en jakt som överklagades.

Även den gången ansåg Förvaltningsrätten i Luleå att länsstyrelsen gjorde rätt som beslutade om skyddsjakt på varg.

I domen, som föll den 6 mars förra året, skrev rätten: ”Det finns flera, av varandra oberoende, bevis för att den observerade vargen rör sig närgånget i mänskliga miljöer. Förvaltningsrätten bedömer att om den får fortsätta att tillvänjas i området finns det stor sannolikhet att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och/eller tama djur.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev