Publicerad 12 juni 2018 - 20:52

En jaktguide från Västerbotten träffades av flera hagel i samband med en jaktolycka i Arjeplogsfjällen hösten 2016. Foto: Lars-Henrik Andersson

Döms till böter efter vådaskott mot jaktguide

En fågeljägare från Italien sköt på en tjäder men träffade en jaktguide i ansiktet. Händelsen inträffade den 26 augusti 2016 i Arjeplogsfjällen. Jägaren har nu fått sin dom av Luleå tingsrätt.

Det var den 26 augusti i förfjol som fyra personer, tre utländska jägare samt en svensk jaktguide, var ute på fågeljakt vid Gautosjö i Arjeplogsfjällen. De tre jägarna gick på linje, med guiden 20 meter bakom.
Vittnesuppgifter berättar att en tjäder flög upp bakom jägarna och att den 65-årige italienaren avlossade två skott efter fågeln.

 

Träffade guiden

Det första skottet träffade jaktguiden och det andra skottet träffade både tjädern och guiden, som då fallit till marken.
Jaktguiden träffades av ett 40-tal hagel. Ett stort antal träffade honom i den vänstra delen av ansiktet och överkroppen. Han ådrog sig frakturer i tinningbenet, ögonhålan, underkäksbrott samt nedsatt syn och hörsel.
De givna skottvinklarna var 45 grader framåt. Trots detta sköt jägaren två skott bakåt, i riktning mot jaktguiden. Han åtalades därför för grovt vållande till kroppsskada.

 

Kroppsskada

Nu har italienaren dömts för vållande till kroppsskada, grovt brott av Luleå tingsrätt. Påföljden blir villkorlig dom och 80 dagsböter på 300 kronor styck, sammanlagt 24.000 kronor. Mannen ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden eftersom han döms för brott med fängelse i straffskalan, uppger SVT Norrbotten.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram