Publicerad 30 november 2016 - 06:00

Spårförhållandena i Västerbotten är inte de bästa, därför har länsstyrelsen svårt att lokalisera de vargar man misstänker bildat revir i Nordmaling. Foto: Kjell-Erik Moseid

DNA-svar från vargarna i Västerbotten

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu börjat få in svar från de DNA-prov som skickats in från vargar som rört sig i länet.
En varg härstammar från ett revir i Norge. En annan varg kommer från Färnareviret i Västmanland.

Nordväst om Nordmaling har två vargar börjat revirmarkera. De är spårade under en kort tid och kunskapen om revirets utbredning och utformning är ännu liten. Den 27 november spårades ett ensamt djur i Nordmalingsreviret, men länsstyrelsen kan inte med säkerhet säga att det var varg. DNA-prov har tagits men ännu inte analyserats. Spårförhållandena var dåliga. Dagen efter spårades en varg i samma område.

”Så snart spårförhållanden återkommer fortsätter spårningsarbetet och kartläggningen över hur de rör sig och hur reviret ser ut”, uppger länsstyrelsen i Västerbotten på sin hemsida.

Länsstyrelsens karta över vargobservationer och spår i Västerbotten. Bild: Länsstyrelsen

Förutom vargarna i Nordmalingsreviret har länsstyrelsen under de senaste veckorna spårat ensamma vargar även i trakterna av Tvärålund och kring Bygdsiljum.

Den 8-9 november spårades varg kring Nyliden, söder om Bygdsiljum. Där togs DNA-prov som nu analyserats. Det visade sig handla om en varghane från Färnareviret i Västmanland.

 

Varg från Norge

Den 3-4 november spårades en varg i Tvärålund. Provsvaren visade att det handlade om en tik från Julussareviret i Norge.

Majoriteten av alla vargar som länsstyrelsen i Västerbotten spårar är på vandring söderut eller norrut, det vill säga de passerar länet under relativt kort tid, kanske endast under några få dagar. När länsstyrelsen kvalitetssäkrat en vargförekomst betyder det därför inte att vargen fortfarande är kvar i det området. Länsstyrelsen konstaterar att det är ytterst ovanligt att vargar etablerar revir i Västerbotten, det har i princip inte hänt sedan 1950-talet, med undantag för Junselereviret under 2012-2014 som berörde Västerbottens län till viss del.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram