Publicerad 16 juli 2021 - 14:26

Skogssork. Foto: Hanna Knutsson

Djurspridda sjukdomar riskerar att öka

Vintrarna i norr har blivit varmare och blötare. En ny studie visar att det ökar risken för spridning av bland annat sorkfeber.

Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet visar på en ökning av sorkfebervirus bland gnagare. Orsaken till detta är att vintrarna i norr har blivit varmare och blötare.
– Redan 2014 kunde vi se att antalet skogssorkar i kombination med antalet regndagar under vintern förklarade 84 procent av alla sorkfeberfall i norra Sverige. Men det var oklart varför just regn spelade en avgörande roll för infektion hos människor, säger Frauke Ecke, projektledare och universitetslektor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå i ett pressmeddelande.

Forskning ska leda till varningssystem för sjukdomsutbrott

Kan behöva sjukhusvård

Sorkfeber bland gnagare orsakar zoonos-sjukdomen sorkfeber hos människor och det finns ingen behandling mot denna.
De allra flesta blir friska efter en till två veckor. Ibland kan sjukdomen göra så att njurarna under en tid inte kan rena blodet som de ska. Då kan du behöva ligga på sjukhus och få behandling för det. I sällsynta fall kan intensivvård behövas.

 

Högre infektionsgrad

Forskarna undersökte vad som händer med sorkfeberviruset bland skogssorkar vintertid. Genom att kombinera tidsserier över infektionsgraden hos skogssork med nederbördsmängden, och om nederbörden kom som regn eller snö, så hittades ett tydligt mönster.
– Vi såg att ju mer nederbörd som föll som regn under novembermånaderna, desto större var infektionsgraden hos skogssork, säger Saana Sipari, postdoktor vid samma institution i pressmeddelandet.
Så kallade regn-på-snö-händelser med isbarksbildning som följd leder troligtvis till att skogssorkar söker skydd och trängs ihop i små markutrymmen. Det ger att sorkarnas hälsostatus försämras eller att viruset överlever bättre i miljön.
Det spelar alltså en stor roll under vintern det regnar.

 

Novemberregnet avgörande

Mycket regn under mitten av vintern (december–mars) hade ingen effekt på infektionsgraden hos sorkarna. Perioden innan det finns ett skyddande snötäcke, ofta november, verkar därför vara känsligast för smittspridningen.
Smittskyddsenheter i norr kan därför förvänta sig ett ökat antal sorkfeberpatienter under vintrar med mycket sork och mycket regn under november.
– Många studier förutspår en ökad risk för utbrott att djurspridda sjukdomar i ett framtida och allt varmare klimat, framför allt i nordliga regioner. Vår studie visar emellertid att detta faktiskt redan har hänt, säger Frauke Ecke. Framtiden är redan här!

Sorkfeberfakta

Överföringen av viruset till människor inträffar framför allt när vi kommer i kontakt med luftburna viruspartiklar från skogssorkens avföring eller urin, något som till exempel sker i vedförråd, uthus, lador, sommarstugor och liknande. Det största kända utbrottet av sorkfeber i Sverige bland människor skedde 2007, med 313 patienter per 100 000 invånare enbart i Västerbotten.

Källa: SLU

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram