Publicerad 15 september 2021 - 20:30

Licensansökningstiden hos Polisen väcker missmod. Foto: Mostphotos, Lars-Henrik Andersson

”Det måste vara ett systemfel hos Polisen”

Premium

Handläggningstiderna för vapenlicensansökningar har skenat. I vissa fall har jägare fått vänta över fyra månader för att få sitt klartecken från polismyndigheten. Polisen menar att de har effektiviserat sitt arbete.

Svensk Jakt-redaktionen har den senaste tiden blivit kontaktad av ett antal läsare, boende i olika delar av landet, som har haft problem med långa väntetider vad gäller deras vapenlicensansökningar. Det har bland annat handlat om de som söker licens för första gången och de som redan har ett antal vapen i sin vapengarderob.

Detta är ett återkommande bekymmer och tidigare har dessa långa väntetider även hamnat på Justitieombudsmannens, JO:s, bord. JO har konstaterat att det är oacceptabelt att detta förekommer. Rimlig väntetid har bedömts till 30 dagar, enligt JO.

 

”Oerhört besviken”

En som drabbats av väntetiderna är den nyblivne jägaren Hans Pantzar. När han var klar med jägarexamen köpte han två vapen på auktion och skickade in licensansökningarna omgående, den 10 maj.

Men några licenser dök aldrig upp och när det var dags för bockjaktpremiär var han fortfarande inte godkänd för att inneha sina vapen.

– Jag är oerhört besviken på detta som man närmast måste kalla ett systemfel, hur är det möjligt att det ska behöva ta så lång tid? Jag tappar momentum och är både ledsen och arg över detta. Min entusiasm försvinner, säger Hans.

 

Ingen återkoppling

Han försökte även kontakta polismyndigheten och fick sitta i telefonkö i en timme för att få svaret att han skulle återkomma via mejl. Mejl som sedan inte besvaras. Han fick dock per telefon veta att myndigheten sett att han betalat handläggningsavgiften.

– Det är så nonchalant. Polismyndigheten är till för medborgarna och ska skapa förtroende, men det verkar vara något ledningsfel när många jägare hamnar i samma situation, säger Hans.

Som ett exempel ansökte hans bror om vapenlicens samtidigt, i Göteborg, och där tog det endast fyra veckor för att han skulle få sin licensansökan godkänd.

Hans Pantzar menar att han på grund av polisens saktfärdiga arbete missar viktig träningstid med sina vapen, tid som är extra viktig för honom på grund av att han är nykomling i jägarskrået.

Många veckors väntan på vapenlicens

Återkom via mejl

När Svensk Jakt kontaktar polismyndigheten blir vi hänvisade till att återkomma med våra frågor via mejl, vilket även resulterar i en hel del väntetid vad gäller svar. Dock inte över 16 veckor som vissa jägare fått vänta på sina licensansökningar.

När Polisens rättsavdelning svarar skriver de att ”jägare tenderar att i större grad söka licens i samband med jaktsäsongen och när fler ansökningar kommer på kortare tid än vanligt så ökar balansen av ärenden att hantera vilket också medför att handläggningstiderna tillfälligt blir längre”.

Men det ger ingen förklaring till Hans Pantzars dilemma eftersom han ansökte i maj.

 

Ökat antal

Rättsavdelningen meddelar också – via mejl – att antalet vapentillståndsansökningar som inkommer till myndigheten ökat väsentligt de senaste åren.

 

Är det någon förändring som gjort att belastningen på handläggarna har ökat eller har ni nya riktlinjer som gör att det tar längre tid?

”Det är ingen förändring eller riktlinje som har införlivats som har påverkat ledtiderna negativt. Tvärtom har i stället ett antal införlivade automatiseringar effektiviserat handläggningsprocessen. Automatisering av vapentillståndsärenden är ett av många uppdrag som Polismyndigheten arbetar med inom ramen för myndighetens mer långsiktiga strategi kring digitalisering av ärendehanteringsprocessen. Syftet är att skapa en än mer enhetlig, effektiv och rättssäker handläggning myndighetens ärenden i sin helhet.”

 

Varför tar det så lång tid även för jägare som redan innehar vapenlicenser, där bör polisen redan ha de uppgifter som de behöver?

”Redan befintliga vapeninnehavare har ingen förtur mot förstagångsansökare – jaktärenden omhändertas i den turordning de inkom till myndigheten. Dessutom måste en prövning av lämplighet och behov göras i varje enskilt ärende om vapentillstånd. Att man tidigare innehar vapen underlättar givetvis prövningen av lämplighet men behovsprövningen och övriga delar av handläggningsprocessen tar lika lång tid oavsett om personen som ansöker har vapen sedan tidigare eller inte.”

För Hans Pantzars del har det hela nu löst sig, för när hans väntetid tickade in på vecka 16 dök vapenlicenserna upp.

– Det var en befrielse. Nu kan jag använda mina egna vapen i de utbildningar som jag är anmäld till. Men jag lider med de som fortfarande sitter och väntar på sina licenser, säger Hans.

 

Marcus Nyberg

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram