Den illegala jakten på rovdjur, och främst varg, ökar enligt Naturvårdsverket. Foto: Mostphotos

Den illegala jakten på varg ökar

Den illegala jakten på rovdjur i Sverige ökar enligt Naturvårdsverket, och det gäller främst varg. Enligt Naturvårdsverket skjuts det årligen fler eller lika många vargar illegalt som vid licens- och skyddsjakter.

Naturvårdverket för fram åsikten i ett nyhetsbrev på sin hemsida. Enligt Olof Liberg, tidigare koordinator i det skandinaviska forskningsprojektet Skandulv, har den illegala jakten på varg ökat.

– År 2011 beräknade vi att den illegala jakten på varg var 12–13 procent av populationen. I dag bedömer vi att 15–18 procent dödas genom illegal jakt. Men siffrorna är än så länge bara preliminära, säger Olof Liberg.

 

Snabb ökning

Det innebär en ökning med närmare 50 procent under de senaste åren. Som stöd för sina slutsatser använder Skandulv bland annat dna-analyser som ger forskarna kontroll på föräldravargarna i nästan alla etablerade revir.

– Det innebär att vi år från år kan följa om båda föräldravargarna finns kvar eller om någon har försvunnit. Om dessa vargar inte har skjutits legalt eller rapporterats in som trafikdödade har de med största sannolikhet skjutits illegalt. Bara en väldigt liten del dör en naturlig död genom sjukdom, drunkning eller andra olyckor, säger Olof Liberg.

 

Bromsar tillväxten

Vintern 2016/2017 beräknades den skandinaviska vargstammen bestå av 430 individer, där 355 vargar räknas som Sveriges del av vargstammen. Skandulv har beräknat att cirka 50 vargar skjuts illegalt varje år.

Enligt Naturvårdsverket kan den illegala jakten innebära att Sverige får svårt att leva upp till internationella åtaganden om biologisk mångfald.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev