Avlysningen av fjälljakten på Girjas samebys renbetesmarker består, trots att antalet renar i området enligt Jägareförbundet Norrbotten inte motiverar ett jaktstopp. Foto: Kjell-Erik Moseid och Anna Geibrink

Den avlysta fjälljakten kommer inte att omprövas

Länsstyrelsen i Norrbotten och Girjas sameby flög under onsdagen över det för jakt avlysta fjällområdet söder om Kebnekaise.
– Vi såg tjugo grupper med vardera tio renar i varje grupp. Renarna behöver betesro, och det finns därför ingen anledning att ompröva avlysningen, säger Nicklas Tuorda, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Länsstyrelsen i Norrbottens beslut att avlysa jakten i ett omkring 25.000 hektar stort fjällmassiv har upprört jägare i området.

För att kontrollera förhållandena och skaffa sig korrekt kunskap om antalet renar flög under tisdagen Jägareförbundet Norrbotten helikopter över området.

Resultatet blev att ett sjuttiotal renar observerades. Renarna betade enskilt eller i mindre klungor uppe på kalfjället.

Jägareförbundets representant Hans Geibrink sa efteråt att han hade förväntat sig ett större antal renar i det avlysta området, med hänvisning till att jakt i området skulle störa betande renar.

 

Fördömande reaktioner

Reaktionerna på Jägareförbundets initiativ har varit kraftiga, och både Girjas sameby och länsstyrelsen har hotat med att polisanmäla de personer som deltog i överflygningen.

Tonläget kan bara beskrivas som högt.

För att skaffa sig egen kunskap flög länsstyrelsen under onsdagen helikopter i samma område.

– Vi kollade inte hela området, men i de områden där det kan vara aktuellt att jaga. Vi såg tjugo skockar med omkring tio renar i varje grupp, säger Niklas Tuorda.

Renarna fanns uppe på barfläckar där snön blåst bort. Där fanns även de för jakt intressanta riporna.

– Renarna var jämt fördelade över området, säger Nicklas Tuorda.

 

Kommer antalet renar som finns i området att leda till att ni omprövar avlysningen?

– Nej, avlysningen ligger fast. Den är till för att förhindra att renarna blir störda. De behöver betesro, säger Nicklas Tuorda.

 

Finns samebyns huvudhjord i området?

– Girjas sameby lämnade en tredjedel av sina renar i det här området. Hur många det handlar om vet jag inte, men avlysningen är gjord på saklig grund, och i samförstånd med samebyn. Det finns inget att ompröva, säger Nicklas Tuorda.

 

Avlysningen består

Länsstyrelsen vidhåller att avlysningen är befogad och att den ska fortsätta gälla.

På länsstyrelsens enhet för naturresurs- och rennäring är chefen Erik Gustavsson starkt kritisk till Jägareförbundets agerande.

– Jag är alltid stark kritisk till åtgärder som sker utan att representanter för samebyn finns med. Det är förbjudet att störa eller ofreda renarna när de betar, säger Erik Gustavsson.

Som länsstyrelsens representant kan han tänka sig att backa upp samebyn vid en eventuell polisanmälan.

– Det är Girjas sameby som måste polisanmäla, men jag har svårt att se att de ska kunna bevisa att renarna har blivit störda. Därför tror jag inte att det blir någon polisanmälan, säger Erik Gustavsson.

I övrigt ger han inte mycket för resultatet av Jägareförbundets överflygning.

– Vi har själva flugit i området idag, och antalet renar spelar ingen roll. Det finns dessutom delade meningar om hur många det är i området, säger Erik Gustavsson.

 

Det är fortfarande tillåtet att köra skoter i området. Menar länsstyrelsen att en helikopter och jakt stör renarna mer än en skoter?

– Även en skoter kan vara störande, men det är två olika lagstiftningar. Jag skulle önska att även skoterkörningen var reglerad i det här området, säger Erik Gustavsson.

Han påpekar att den här vintern är den värsta sedan 1936. Att det just nu finns ett mindre antal renar i området kan snabbt förändras.

– Det finns inget bete i skogslandet. Troligtvis kommer det inom en snar framtid att söka sig ett större antal renar upp till de områden som är avlysta, säger Erik Gustavsson.

 

Känslig fråga

Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Norrbotten, konstaterar att man tydligen trampat på någons ömma tå.

– Reaktionerna har varit kraftiga, och jag är lite förvånad över att länsstyrelsens representanter reagerar så kraftigt. För att avlysa jakten i det här området krävs det en större mängd ren än vad som finns i dagsläget, säger Hans Geibrink.

Det avlysta området är i normala fall sommarbetesmarker för ren, och att det finns mindre flockar kvar under vintern är inte onormalt.

– Men ska man avlysa på de grunderna då måste hela den svenska fjällvärlden avlysas, säger Hans Geibrink.

 

Fortsatta samtal

Han tror ändå att den fortsatta diskussionen kan bli både konstruktiv och utvecklande. Frågan har i det här fallet ställts på sin spets men det kan enligt Hans Geibrink leda till en mera öppen debatt.

– Det håller inte att gå och knyta näven i fickan, det löser inga problem, säger Hans Geibrink.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev