Små barn löper större risk att attackeras av varg, anser danska forskare i ett projekt som ger praktiska råd i mötet med varg. Under de senaste åren har vargar vandrat in i Danmark från revir i Tyskland. Foto: Mostphotos

Danska forskare varnar för möten med varg

Vargens återkomst i Danmark har inte gått obemärkt förbi. Danska forskare har en försiktig inställning till hur människor ska bete sig vid möten med varg.
– Små barn ska inte ränna omkring ensamma i skogen, säger forskare Peter Sunde vid Aarhus universitet.

Tillsammans med boende i byarna Idom och Råsted på Vestjylland har forskare vid Aarhus universitet genomfört Projekt Ulvedialog.

Projektet har bland annat lett till ett antal praktiska råd som ska hjälpa till att minska den fruktan och oro det kan innebära att ha varg i grannskapet.

– Låt inte barn gå ensamma i naturen, de kan reagera oförnuftigt i mötet med en varg, säger forskaren Peter Sunde till public serviceföretaget Danmarks Radio.

 

Väsnas och spring inte

Projektet har pågått ett halvår. Bland andra praktiska tips anser forskarna att man inte ska löpträna med lurar i öronen, och möter man en varg som inte omedelbart vänder och springer från platsen så ska man väsnas och gå direkt mot vargen.

– Du ska inte få panik och springa bort från vargen, det kan väcka djurets jaktinstinkt, säger Peter Sunde, som forskar vid Aarhus universitets avdelning för biologisk vetenskap.

Forskarna anser att risken för angrepp är liten, men små barn som skriker, springer och kanske ramlar kan utlösa en vargattack.

 

Håll uppsikt

– Därför är det en god trafikregel i naturen i områden med vilda djur, att man inte låter små barn gå runt ensamma, säger Peter Sunde.

Resultaten från projektet presenterades under veckan. Målet har varit att hitta vägar för att minimera risken för konflikter mellan varg och människa, att minska människors oro och rädsla samt att ge praktiska råd om hur danskarna ska bete sig när vargarna nu återetablerar sig i Danmark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev