Lång vandring för den tyska varg som bildat revir i nordvästra Danmark. Arkivbild: Kenneth Johansson

Vargrevir i norra Danmark tror forskare

I Danmark har DNA-prover av insamlad vargspillning visat att en varg vandrat hela vägen från Berlin i Tyskland till nordvästra Danmark, strax norr om Ringköping.

DNA-proverna, som visar att det är en hona, visar även att vargen härstammar från Göritz-Klepzig reviret, cirka 25 kilometer från Berlin i ett område på gränsen mellan Brandenburg och Sachsen-Anhalt, skriver Danmarks Radio.

Vargen har vandrat minst 55 mil, och i en märkligt rak linje.

Det är konsortiet CEwolf som arbetar med genetisk forskning och registrering av centraleuropeiska vargar som publicerat informationen om vargens rörelsemönster.

– Vi vet inte när varghonan kom till Danmark men det finns inga spår av den före november 2016 så den har förmodligen vandrat hit under sommaren 2016 säger Peter Sunde, forskare vid Institutet för Biovetenskap på Århus Universitet.

Observationer och bilder från viltkameror tyder på att varghonan bildat par med en hane som tidigare vandrat upp i norra Danmark.

Forskare från Århus Universitet och Naturhistoriska Muséet i Århus tror att det nybildade vargparet kommer att få valpar i år eller nästa år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev