söndag 24 september

De danska forskarna ser inte hundiblandning i vargpopulationen som ett problem, eftersom icke ändamålsenliga hundegenskaper selekteras bort i naturen.

De danska forskarna ser inte hundinblandning i vargpopulationen som ett problem, eftersom icke ändamålsenliga hundegenskaper selekteras bort i naturen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Stor inblandning av tamhund i Europas vargar

En forskarrapport beställd av den danska Miljøstyrelsen visar att det är upp till en fjärdedel tamhund i centraleuropeiska vargar, men att det inte är att betrakta som hybridisering och dessutom saknar praktisk betydelse.

Anledningen till att frågan kommit upp är, att den jägare som dömts för att ha skjutit en ung vargtik från sin bil (händelsen filmades) hävdade att han skjutit en hybrid mellan varg och hund, och sådana ska inte finnas i naturen enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

Rapportens huvudslutsats är att vargpopulationerna i Europa och Asien har genetiska spår efter tamhund, men att detta antas komma från korsningar som kan gå mycket långt tillbaka i tiden. Varg och hund har aldrig varit hundra procent åtskilda under de många tusentals år de har existerat som underarter av samma art.

 

Selekteras bort

Man ser det heller inte som ett problem eftersom det naturliga urvalet gör att hundegenskaper selekteras bort hos vargen, eftersom de inte är ändamålsenliga i en vargpopulation.

Vargar i Europa har inte en högre grad av inblandning av hund än vargar från Asien eller Mellanöstern. I norra Europa antas hundinblandningen vara mindre än i södra Europa, där man har förhållandevis fler löslöpande hundar.

 

Fem kända fall

Rapporten redovisar också fem kända fall av hybridisering under 2000-talet, två i Tyskland (2003 och 2014) och tre i Polen (2017 och 2018). I samtliga fall har det rört sig om en vargtik som parat sig med en hanhund. De flesta av avkommorna blev infångade, avlivade eller försvann på okänt sätt.

Ytterligare en rapport som tillkommit på grund av det danska rättsfallet, visar att den skjutna vargen inte var en hybrid utan en vild varg och uppförde sig som en sådan.

 

Hybrider i Sörmland

Även i Sverige finns ett sent fall av hybridisering mellan vargtik och tamhund, nämligen i närheten av Katrineholm i Sörmland 2017.

Dessförinnan finns en hybridkull dokumenterad i Norge 1999.

– Där sköts alla valparna utom en och den tror vi fick skabb så alla i den kullen är borta, sa vargforskaren Olof Liberg i en tidigare artikel på Svensk Jakts hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev