söndag 24 september

Fem av de åtta stora vargvalparna på Jylland fångades på bild av en viltkamera i oktober 2017. Då var kullen fortfarande samlad, nu är tre av dem i Tyskland. Foto: DCE/Naturhistorisk museum

Fem av de åtta stora vargvalparna på Jylland fångades på bild av en viltkamera i oktober 2017. Då var kullen fortfarande samlad. Foto: DCE/Naturhistorisk museum

Danska vargar vandrar till Tyskland

Tre av de åtta valparna från fjolårets vargkull på västra Jylland i Danmark har med säkerhet vandrat till Tyskland.

När en ung honvarg den 12 maj blev dödad i trafiken nordväst om Hamburg, analyserades djurets dna. Det visade sig vara den minsta av de åtta vargar som föddes i en kull på Västjylland förra året. Hon hade beteckningen GW931f.

Två av hennes syskon har genom dna-prov också blivit avslöjade som utvandrare. Proven har tagits från vargdödade får i Tyskland. Vargindividerna har beteckningarna GW930f og GW932m, det handlar alltså om en tik (f står för female) och en hane (m står för male).

Fågelvägen är det upp emot 30 mil från vargarnas födelseplats till platserna i Tyskland. Om ytterligare syskon är med på vandringen är inte känt, uppger Danmarks Jägareförbund.

Det är Århus universitet och Naturhistorisk Museum i Århus, som ansvarar för den officiella övervakningen av varg i Danmark.

Kartan visar var i Tyskland de tre danska ungvargarna befunnit sig.

Kartan visar var i Tyskland de tre danska ungvargarna befunnit sig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev