Älgjakt leder inte till fler viltolyckor. Istället visar forskning att det är älgarnas brunst som leder till fler viltolyckor. Foto: Johnny Olsson

Dags att döda en myt om älgjakt

Det är inte jakt som leder till fler älgolyckor under hösten. Det är istället älgarnas brunst som gör att fler tjurar passerar vägar, vilket får viltolyckorna att öka under september och oktober.

Det är enligt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, dags att döda myten om att jakt leder till viltolyckor. I en studie med radiomärkta älgar har SLU konstaterat att jakt på älg visserligen ger en tydlig, men kortvarig, inverkan på hur älgar rör sig.

 

Aktiva under brunst

Men det är brunsten som får älgtjurar att vandra långa sträckor, där de ofta passerar vägar.

– Vi visar här att jakt inte gör att fler älgar passerar någon väg. Att risken att köra på en älg ökar i södra Sverige under brunstperioden och förstärks av att djurens och människans aktivitetsperioder sammanfaller; när vi åker till jobbet på hösten är det ofta gryning och skymning. Det är också då älgarna vill korsa vägarna, säger Wiebke Neumann, forskare vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU.

Viltolycksstatistiken visar en ökning av älgolyckor under september och oktober. Enligt forskarna har det felaktigt tolkats bero på jakt under den perioden.

 

Påverkas inte av jakt

Studien har genomförts på gps-märkta älgar i sju referensområden i norra och södra Sverige. 140 kor och 32 älgtjurar har studerats.

Resultaten visar att älgkorna blir mindre aktiva under hösten och verkar i det stora hela inte påverkas av jakten eller brunsten. För älgtjurarna såg forskarna att de rör sig mer från mitten av september till början av oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev