Centerpartisten Mats Holmström (uppe till höger) i Kiruna JO-anmäler nu länsstyrelsens Erik Gustavsson som han inte anser agerar så opartiskt som en tjänsteman ska göra. Foto: Lars-Henrik Andersson

Chef vid länsstyrelse JO-anmäls

Centerpartisten Mats Holmström i Kiruna JO-anmäler chefen vid länsstyrelsens naturresurs- och rennäringsenhet. Detta efter länsstyrelsens hårda kritik mot Jägareförbundets överflygning med helikopter över Girjas samebys område.

Turerna runt Jägareförbundets överflygning i förra veckan går vidare och verkar nu bli en politisk fråga.

Så här skriver Moderaterna i Kiruna på sin Facebook-sida:

”Vi moderater vill inte se försämringar för laglydiga jägare, fiskare och skoteråkare. Småviltsjaktens utformning och ortsbornas möjlighet till älgjakt är viktig. Vi vill ha ett fullt utvecklat samarbete mellan rennäring, ortsbefolkning och jägare.”

 

Uttalande i bakgrunden

Och nu anmäler centerns Mats Holmström, Kiruna, Erik Gustavsson, chefen för naturresurs- och rennäringsenheten vid länsstyrelsen, till Justitieombudsmannen, JO.

Anledningen till anmälan är Erik Gustavssons uttalande i SVT Norrbotten där han bland annat säger: ”… jag tycker att det är ett jävla sätt att jägarförbundet och helikopterföretag åker ut och gör en egen inventering utan att ha samebyn med sig, och är det då så att man stör renarna då är det om inte uppsåt så är det brottsligt.”

Och så här skriver Mats Holmström i sin anmälan till JO:

”En statlig tjänsteman skall vara opartisk. Han skall ej säga att en kontroll av att regler efterföljs är ’ett jävla sätt’. Dessutom antyder han att brott begåtts. En allvarlig anklagelse som det är anmärkningsvärt att en statlig tjänsteman utfärdar. När det handlar om att varje medborgare har en rättighet att efterse att regler åtföljs. Varför får man inte kontrollera hur många renar det finns i ett område? Varför är en statlig tjänsteman som skall vara opartisk emot det? ”

– Den här tjänstemannen uttalar sig väldigt negativt om den här flygningen. Det är inte lämpligt av en statlig tjänsteman som ska vara opartisk och inte ta ställning åt varken det ena eller det andra hållet, säger Mats Holmström.

 

Många reaktioner

Mats Holmström är ledamot i kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden i Kiruna. Han uppger att han inte är jägare, däremot gillar han vistas ute i naturen.

– Jag tycker att vi som bor här ska ha tillgång till naturen på lika villkor.

Birgitta Isaksson som är ledamot i Jägareförbundet Norrbottens styrelse berättar att hon har fått många reaktioner från jägare med anledning av Gustavssons uttalande.

– Det är många jägare i Kiruna som har hört av sig till mig och som tycker att Erik Gustavssons uttalande är anmärkningsvärt för att komma från en tjänsteman. Många tycker även att han borde JO-anmälas, säger Birgitta Isaksson.

Hon fortsätter:

– Det är kanske bra att frågan nu hamnar på en politisk nivå så vi sliper en debatt på sandlådenivå där vi kallas rasister och att det skulle handla om en etnisk fråga.

Erik Gustavsson ångrar inte sitt uttalande, utan står fast vid kritiken mot Jägareförbundets överflygning. Något han utvecklar i en intervju med Svensk Jakt som kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev