En utredning om misstänkt illegal jakt på säl inom naturskyddat område i Stockholms skärgård lades först ner,  för att senare återupptas. Nu har förundersökningen lagts ner för andra gången. Foto: Niklas Liljebäck

Brottsmisstankar mot jaktföretag nedlagda

Premium

Brottsmisstankarna mot ett företag och personer som arrangerat säljakt i Norrtälje skärgård har lagts ner. Utredningen handlade om jaktbrott i samband med jakt inom naturreservatet Svenska Högarna, men brottet har inte kunnat styrkas.

Det är andra gången som förundersökningen i fallet läggs ner. Fallet återupptogs då förundersökningsledaren ville utreda vissa delar av händelsen, där en säl i juni i år sköts inom ett utökat område för naturreservatet.

Jaktföretagets ägare hävdade i förhör att man använt en app för att kontrollera gränserna för reservatet. Gränserna hade nyligen utökats men detta hade inte korrigerats i appen, som upphandlats av länsstyrelsen i Stockholms län.

 

Inga åtal

Här valde förundersökningsledaren, kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg, slutligen att fria hellre än att fälla.

– Det handlar ytterst om att kunna bevisa ett jaktbrott i domstol, och här gjorde förundersökningsledaren bedömningen att det inte var möjligt, säger kriminalinspektör Leif Staf vid Norrtäljepolisen, som utrett det misstänkta jaktbrottet.

 

• Är appen uppdaterad nu?

– Det förutsätter jag att den är, säger Leif Staf.

 

Fortsatt utredning av säljakt i Stockholms skärgård

Kan åtalas

Samma jaktföretag ingår också i en annan utredning om misstänkt jaktbrott i samband med en rådjursjakt på en ö i skärgården. Här har ansvarig för jakten delgetts misstanke om brott med möjlighet att yttra sig över utredningen.

– Händelsen är som jag ser det utredd och det handlar om jaktbrott. Även här kommer förundersökningsledaren att avgöra om det ska väckas åtal, säger Leif Staf.

Jaktföretagaren nekar till brott.

Beslut om åtal kan komma i början av december.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev