En utredning om misstänkt illegal jakt på säl inom naturskyddat område i Stockholms skärgård lades ner förra veckan, för att återupptas några dagar senare. Foto: Niklas Liljebäck

Fortsatt utredning av säljakt i Stockholms skärgård

Premium

Förundersökningen om en misstänkt illegal säljakt i naturreservatet Svenska Högarna i Stockholms skärgård lades ner under förra veckan, men har nu återupptagits av förundersökningsledaren. En mobilapp med en aktuell karttjänst kan avgöra om det blir åtal eller ej.

En app kan avgöra om ett jaktbrott är begånget eller ej. Under en säljakt inom naturskyddat område i juni i år bordades en båt där fem personer och två skjutna sälar påträffades. Jakten som föregick bordningen filmades av kustbevakningens flyg.

– Det är ingen tvekan om att man jagat inom skyddat område, det är väl dokumenterat bland annat via kustbevakningens film av händelsen, säger Lars Staf, kriminalinspektör vid Norrtäljepolisen med ansvar för utredningen.

 

Vems ansvar?

Det som vållat förundersökningsledaren huvudbry är en app som de misstänkta personerna har använt och hänvisar till. En app med en karttjänst som visar gränserna för det ursprungliga naturskyddsområdet, och som inte hade uppdaterats med information om det utökade skyddsområdet då jakten genomfördes.

Den kobbe där sälen sköts låg tidigare utanför naturskyddsområdet.

Jägarna som misstänktes för brottet har ansett sig oskyldiga med hänvisning appen, och lägger skulden på länsstyrelsen i Stockholms län.

 

Kustbevakningen slog till mot jaktföretag

 

Öppnar utredningen

Kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg valde i slutet av förra veckan att lägga ner den pågående utredningen då brott inte kunde styrkas, men har nu valt att återigen öppna upp förundersökningen.

– Det finns frågor som åklagaren vill att jag tittar på. Utredningen har återupptagits och pågår, säger Lars Staf.

Förutom appen handlar det även om jaktledarens ansvar, i det här fallet en person som på kommersiella grunder säljer jakt på säl i skärgården.

Skyttens ansvar är också intressant.

– Här har vi en som skjuter, och en som arrangerar jakten, konstaterar Lars Staf.

 

Oklara förhållanden

Förundersökningen vill nu komplettera utredningen i vissa delar. Svaren kan bli avgörande för ett eventuellt åtal.

Lars Staf bekräftar att det finns ett stort intresse kring den pågående utredningen.

– Media, myndigheter, organisationer och inte minst öbor hör av sig och undrar hur det går. Det finns ett stort intresse, säger Lars Staf.

 

I slutet av september

I slutet av september räknar han med att de kompletterande frågorna kan vara utredda. Först då kommer ett besked om det blir åtal eller om förundersökningen läggs ner.

Svensk Jakt har sökt kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg som ansvarar för utredningen, utan att lyckas nå henne.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev