Jakt på bland annat säl i Stockholms skärgård har riktat Kustbevakningens och Polisens blickar mot jaktföretaget Roslagens Jakt & Vilt. Företaget misstänks för att arrangera och ta betalt för olaglig jakt. Foto: Niklas Liljebäck

Kustbevakningen slog till mot jaktföretag

Kustbevakningen gjorde i början av veckan ett tillslag mot jaktföretaget Roslagens Jakt & Vilt. Nära ett naturskyddsområde bordades en båt, gevär beslagtogs och två personer anges vara misstänkta för jaktbrott alternativt grovt jaktbrott i samband med jakt på säl i Stockholms skärgård.

Det är tidningen Skärgården som uppmärksammar den och flera andra händelser kopplade till företaget. Måndagens tillslag var ett samarbete mellan Kustbevakningen, Polisen och Åklagarmyndigheten som under en tid spanat på jaktföretagets verksamhet. Misstankarna har enligt artikeln handlat om systematisk och organiserad olaga jakt på annans mark och även jakt inom nationalpark, där jakt är förbjuden.

Kustbevakningens tillslag mot jaktsällskapet skedde i ett naturskyddsområde nära Brynhällarna i Röders skärgård. Fem personer, tre vapen och två skjutna sälar fanns i båten som bordades av Kustbevakningen.

Enligt Kustbevakningen var insatsen kopplad till skott som avlossades under måndagen. Om skotten har avlossats från land är det Polisen som utreder både den och tidigare händelser. Roslagens Jakt & Vilt misstänks sedan tidigare för jakt på samfällda fastigheter där företaget utan tillstånd har sålts vidare jakten till jaktgäster.

Det handlar om jakter som genomförts i Skarvs, Fredlarnas och Röders skärgårdar samt förmodligen även vid Kakelugnsskären och Norrpada skärgård samt Svenska Högarnas nationalpark.

 

Jaga på egen mark

Det är i flertalet fall samägda fastigheter där övriga markägare inte gett tillstånd till kommersiell jakt och/eller jaktgäster.

– En delägare för en samfällighet kan endast jaga för sitt eget behov, om inget annat har kommit överens med övriga delägare. För att upplåta eller överlåta jakt vidare till någon annan behöver alltså delägarna kommit överens om det, säger Maria Johansson, biträdande förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet i en kommentar i artikeln.

Polisen utreder såväl jaktbrott alternativt grovt jaktbrott som företagets nautiska kompetens, dykarkompetens samt båtarnas utrustning där vissa krav ställs för att befinna sig i farleder med fartområde D.

 

Förnekar deltagande

I en kommentar till Svensk Jakt hävdar Roslagens Jakt & Vilts vd Klas Henriksson att företaget inte alls var inblandade vid måndagens tillslag.

– Roslagens Vilt & Jakt har inget med det här att göra. Företaget äger ingen båt, säger Klas Henriksson.

Han är irriterad över de anklagelser som riktas mot företaget, och säger sig ha kontaktat advokat.

 

• Om inte företaget har varit inblandat, har du personligen varit inblandad?

– Roslagens Jakt & Vilt har inget med det här att göra, svarar Klas Henriksson återigen.

 

• Jo, det har jag förstått, men min fråga var om du personligen var inblandad?

Där bryts samtalet och efter det svarar inte Klas Henriksson på nya samtal.

 

Många frågetecken

Av boende i det aktuella skärgårdsområdet beskrivs verksamheten som problematisk och gränsöverskridande. Jakternas syfte är enbart för ekonomisk vinning och de som köper jakter är inte medvetna om de bakomliggande faktorerna och de juridiska risker de utsätter sig för.

– Det här är kriminell verksamhet. Man jagar på öar utan tillstånd, det transporteras ut djur som det jagas på redan samma dag och det säljs jakter i skyddad och känslig natur där jakt inte är tillåten, säger en boende på en av öarna.

– Det är dessutom synd, nu när vi äntligen har fått möjlighet att jaga säl. Det här kan ge fel bild av jakten i skärgården.

 

Polisen bekräftar

Ansvarig utredare vid Polisen bekräftar att det sedan november 2019 pågår en utredning där företaget Roslagens Jakt & Vilt ingår och att det finns kopplingar mellan den pågående utredningen och det tillslag som Kustbevakningen gjorde under måndagen.

Utredningen väntas ta lång tid, men måndagens insats av Kustbevakningen antas ändå ha preventiv verkan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev