Jägareförbundet Los-Ovanåker arrangerade på tisdagskvällen ett informationsmöte om den kommande björnjakten och bland de inbjudna fanns länsstyrelsens handläggare Sara Waern. Janne Setterberg, ordförande för kretsen, var glad över att så många jägare slöt upp. Foto: Olle Olsson & Kenneth Johansson

Björnmöte: Olovlig åtel kan upplösa jaktområde

Premium

Ett 100-tal jägare samlades i Edsbyn när Jägareförbundet och länsstyrelsen Gävleborg höll informationsmöte inför höstens björnjakt. En av förklaringarna till det stora intresset kan vara den illegala åtel som hittats i kommunen och som fått till följd att ett viltvårdsområde avlyst all björnjakt i höst.

Informationsmötet hölls av Los-Ovanåkers jaktvårdskrets och det var inplanerat sedan länge, det var alltså inget som kommit till av den illegala björnåtling på Alfta södra viltvårdsområde som nyligen upptäckts och som polisanmälts av länsstyrelsen.

– Den här informationen får ni som en del av Jägareförbundets så kallade jakt- och viltvårdsuppdrag, sa kretsordförande Janne Setterberg innan han lämnade över ordet till länsstyrelsens handläggare Sara Waern.

 

15 åtlar

Hon gick igenom de viktigaste delarna av björnjaktsbeslutet. Men av naturliga skäl handlade en hel del om legal och illegal åtling av björn. Det finns just nu 15 godkända åtelplatser för björn i länet, hur många illegala åtlar som finns vet däremot ingen.

Men vad är det egentligen som skiljer en legal från en illegal björnåtel?

– För att få en björnåtel godkänd av länsstyrelsen krävs att man fyller i en blankett och skickar den till oss. På åteln får du sedan inte använda processade produkter eller rester från eller hela tamdjur, berättade Sara Waern.

– Att ha en rävåtel är naturligtvis helt okej. Men om man medvetet använder rävåteln i syfte att locka björn och sedan använda den vid björnjakten är det däremot inte okej, fortsatte hon.

 

Svårtolkad regel

Samtidigt beklagade Sara Waern den regel som Naturvårdsverket satt upp som säger att inga spårupptag på björn får ske nära en godkänd björnåtel.

– Den regeln är svår att tolka och efterleva för både jägare och länsstyrelsen som tillsynsmyndighet. Länsstyrelsen i Gävleborg anser att det här måste förtydligas i föreskrifterna och har därför begärt detta av Naturvårdsverket. Förmodligen dröjer dock ett förtydligande ett eller ett par år till.

 

Fyra åtlar på fem år

Under mötet visades även bilder från den polisanmälda åteln på Alfta södra viltvårdsområde. Bilden var tagen ett tidigare år och på åteln låg mycket stora mängder limpa.

– På samma plats fanns även stora mängder animaliskt åtelmaterial som inte alls var trevligt att visa på bild, sa länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson.

– På fem år har vi hittat fyra olagliga björnåtlar inom en radie av 600 meter. Nu har länsstyrelsen polisanmält detta och vi har tagit kontakt med viltvårdsområdets styrelse. Det här måste få ett stopp, sa Sone Persson.

Och det har fått till följd att björnjakten är avlyst i år inom hela Alfta södra viltvårdsområdets marker som omfattar 21.500 hektar.

– Länsstyrelsen stöttar viltvårdsområdet i det här beslutet. Det är inte okej att ett fåtal personer förstör för så många andra och man kan hoppas på någon form av utrensning genom social påtryckning, sa Sara Waern.

 

Kan upplösa vvo

Och om den illegala åtlingen fortsätter kan det få till följd att hela Alfta södra viltvårdsområde blir upplöst.

– Länsstyrelsen kan avregistrera hela viltvårdsområdet om det här fortsätter att misskötas. Då drabbas all jakt i området. Alltså inte bara björnjakten, sa Sara Waern.

Hon tog också upp vad som gäller kring användandet av så kallade viltkameror.

– Numera får man använda kamerorna, om man följer bestämmelserna i Kamerabevakningslagen och Dataskyddsförordningen. Jägareförbundet har en bra lathund kring regelverket på sin hemsida, tipsade Sara Waern.

Men att jaga utifrån ett ”pling” i telefonen från viltkamerorna är däremot inte tillåtet.

– Du får inte åka och jaga björn efter att fått ett pling i telefonen. Tekniska hjälpmedel får inte användas på det sättet vid jakt. Och naturligtvis får man inte heller använda motorfordon i syfte att spåra eller genskjuta vilt. Rör på er i skogen, uppmanade hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev