Länsstyrelsen i Gävleborg kommer att studera alla rapporter av skjutna björnar med olovligt åtelmaterial i magsäcken, för att se om det finns ett mönster med återkommande och tydligt avgränsade områden. Björnen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Lars-Henrik Andersson

Återkommande mönster i fall med olovlig åtling

Fynden av olovligt åtelmaterial i magar på björnar skjutna i Gävleborgs län ska kartläggas. Länsstyrelsen vill se om det finns ett mönster, man kommer att gå flera år bakåt i tiden och leta efter områden och personer som återkommer i rapporterna.

Länsstyrelsen kommer att inleda en granskning för att se om vissa och klart avgränsade områden av länet kontinuerligt har skjutna björnar där man kan misstänka olovlig åtling. Under granskningen kommer man att titta flera år bakåt i tiden.

Redan nu kan man se att det ibland är samma hundförare, jägare och jaktledare som förekommer i besiktningsprotokollen. Men länsstyrelsen betonar att allt kan ha en naturlig förklaring.

– Vi har inget konkret att gå på och inget lagstöd för åtgärder. Det finns heller inga misstankar om att vissa skyttar eller jaktledare har gjort sig skyldiga till ett lagbrott, men samma personer kan återkommande förekomma i rapporterna, säger Sara Waern, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

 

Samma hundförare

Att kända hundförare återkommer i rapporterna är inte så konstigt.

– Har de duktiga hundar så är de eftertraktade av jaktlagen, och duktiga hundar hittar förstås björnar som tidigare kan ha varit på en olovlig åtel, säger Sara Waern.

Länsstyrelsen har med detta sagt varken stöd för polisanmälan eller håller någon jägare som misstänkt för olovlig åtling. Men mönstret kan ändå vara tillräckligt tydligt för att ta en diskussion med markägare, jaktlag och jägarorganisationer.

Det förebyggande arbetet är enligt länsstyrelsen viktigt.

 

Hårt reglerad jakt

Kravet på en strikt reglerad och kontrollerad jakt är länsstyrelsens ansvar.

– Vi ska titta ordentligt på det här, och nästa år det kan bli fler kontroller i de områden där det återkommande skjuts björn med olovligt åtelmaterial i magen, säger Sara Waern.

Jägareförbundet i Gävleborg jobbar samtidigt för möjligheten att släppa hundar vid en registrerad åtel.

– Det kan vara så att vi inte ska ha några åtlar alls eller också att jägare ska ha möjligheten att släppa hund vid en godkänd åtel, men det är inte vår uppgift att avgöra. Vår uppgift är att följa lagstiftningen, säger Sara Waern.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev