Trots att björnarna skulle bli färre har de tvärt om blivit fler i såväl Dalarna som Gävleborg.

I samband med att björnjakten avslutas ovan odlingsgränsen i Norrbotten omfördelas kvarvarande björnar till område 1 och 2. Foto: Rolf Andersson / Mostphotos

Björnstammarna växer – ligger långt över målen: ”För låg avskjutning”

Björnarna blir fler i Gävleborg och Dalarna. Detta trots att länsstyrelsernas mål de senaste åren har varit att sänka björnstammarna i de båda länen.

Nu är resultaten från höstens spillningsinventering klara. Dna-analys av insamlad spillning visar att björnstammarna fortsätter att växa i Gävleborg och Dalarna.

589 björnar

I Gävleborg samlades det in hela 2.775 spillningsprover. Beräkningen säger att det i höstas fanns 546–635 björnar i Gävleborg, med ett medeltal på 589. Flest björnar finns i den nordvästra delen av länet på gränsen mot Jämtland.

Enligt den tidigare björnspillningsinventeringen som genomfördes i länet 2017 fanns då 465 björnar. Nu har stammen alltså vuxit ytterligare och är nästan dubbelt så stor som förvaltningsmålet i Gävleborg, som säger 300 björnar.

Tillväxten i stammen har alltså skett under en tidsperiod då länsstyrelsens ambition varit att sänka antalet björnar i länet.

Johan Lundberg, ordförande Jägareförbundet Gävleborg. Foto: Olle Olsson

– Vi fick en ganska kraftigt ökad tilldelning till björnjakten i fjol och med detta resultat räknar vi med att den ligger på minst samma nivå i år igen, säger Johan Lundberg, ordförande Jägareförbundet Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Ökar i Dalarna

Även i Dalarna fortsätter björnstammen att växa. Vid inventeringen 2017 fanns 396 björnar. Vid höstens inventering beräknades stammen vara 408–481 björnar, med ett medel på 443.

I Dalarnas län är förvaltningsmålet 240–280 björnar. Även i Dalarna har alltså länsstyrelsen misslyckats med att förvalta björnstammen ner mot den beslutade nivån.

Det här var något som Jägareförbundet kände sig säkra på redan innan höstens inventering.

Johan Frost, rovviltsansvarig i Jägareförbundet Dalarna. Foto: Olle Olsson

– Vi var flera som sa att om den här inventeringen inte visar att björnstammen har ökat så skulle vi gå i ide, så säkra har vi varit på vår sak, säger Johan Frost, rovviltsansvarig i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Vi var flera som sa att om den här inventeringen inte visar att björnstammen har ökat så skulle vi gå i ide.

Johan Frost

– Nu räknar vi med en ökad tilldelning till hösten så att vi går ner mot förvaltningsmålet för björnstammen i länet. Detta är otroligt viktigt eftersom björnen är ett stort rovdjur som tar många älgar årligen, något som påverkar älgstammen och våra möjligheter till jakt, fortsätter Johan Frost.

Fälls för få björnar

Jägareförbundet pekar på att de modeller som använts av länsstyrelsen har genererat en för låg avskjutning då länen tvärtemot målen att minska björnstammarna har fått ökande stammar.

I Dalarna samlades det in 2.059 spillningsprover vid höstens inventering. Jägareförbundets båda länsordföranden tackar jägarna för deras avgörande insatser vid inventeringen.

Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna. Foto: Olle Olsson

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har engagerat sig i inventeringen. Nu har vi fått ett bra resultat som tydligt visar att björnstammen har ökat i länet. Det är också något vi påtalat för länsstyrelsen under flera år eftersom björnobsen har en tydligt ökande trend, säger Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna, i förbundets pressmeddelande.

Ökar även i Värmland

Även i Värmlands län visar inventeringen att björnarna bli fler. Enligt den senaste skattningen finns 15 björnar i länet. 2017 var motsvarande siffra 11 björnar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev