Publicerad 12 september 2018 - 11:53

Under besiktning av skjutna björnar undersöks maginnehållet. Länsstyrelsen i Dalarna hävdar att olagliga åtlar blir allt vanligare i länet och att det kan vara en förklaring till att jakten går så fort. Foto: Olle Olsson

Ökad tillsyn i samband med björnjakt

Antalet björnar med olagligt åtelmaterial i magen ökar för varje år. Det hävdar länsstyrelsen i Dalarna som vill lyfta frågan i samtal med stora markägare och jägarorganisationerna.
– Olagliga åtlar är ett stort problem. Det kan också vara en förklaring till att björnjakten går så fort i Dalarna, säger Linda Vedin, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Dalarna.

I Dalarna fanns under årets björnjakt en godkänd björnåtel. Åteln har funnits i flera år, men där har aldrig skjutits någon björn.

Däremot ökar de olagliga åtlarna. Det hävdar länsstyrelsen i Dalarna, som gör bedömningen att många av de björnar som skjutits under årets jakt också har besökt en sådan åtel. Det visar undersökningen av maginnehållet. Av 51 undersökta björnar har mer än en tredjedel av djuren haft bröd, spannmål, äpplen och/eller slaktrester i magen.

 

Styckade djur

Slaktrester kan vara kött från vilda djur som självdött eller slagits av björnen, men enligt de besiktningsmän som utför besiktningen är det enkelt att skilja vilt från utlagda rester av tamdjur. Det handlar ofta om gris eller kyckling, där finns inga hår men ofta snittytor efter kniv eller såg.

– Det är inte bra. Vi försöker leta efter olagliga åtlar innan och under jakten. Vi hittar några, ofta efter tips, men de flesta finns i oländig terräng där vi inte finner dem, säger Linda Vedin.

Hon vill betona att den som skjutit en björn inte med automatik är misstänkt för ett brott. Björnar går långt och därför kan man inte från myndighetens sida hävda att jakten har varit olaglig, bara för att maginnehållet pekar på en olaglig åtel.

Det är också ett skäl till att björnar inte beslagtas.

– Det har vi ingen rättslig grund för att göra, säger Linda Vedin.

En stor brödklump i magen på en av de björnar som besiktas under årets björnjakt i Dalarna. Foto: Länsstyrelsen i Dalarna.

 

Vildsvinsåtlar

I vissa delar av Dalarna finns det gott om vildsvin. En förklaring till björnarnas maginnehåll kan vara att björnarna hittat en vildsvinsåtel.

– Vildsvinen finns främst i de södra delarna av länet, och de flesta björnarna skjuts i de norra delarna. Dessutom är det olagligt att jaga en björn på en åtel som inte är godkänd av länsstyrelsen, oavsett om det är en olaglig björnåtel, en vildsvinsåtel eller en åtel för rävjakt, säger Linda Vedin.

Resultatet från undersökningen ska sammanställas och diskuteras med representanterna i länets viltförvaltningsdelegation. De stora markägarna kommer också att informeras om utvecklingen.

– Vi har kontrollerat det här i flera år, och andelen björnar med olagligt åtelmaterial i magen ökar i Dalarna. Det vi bland annat kan göra är att öka tillsynen, säger Linda Vedin.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram