Länsstyrelsen har hittat 200-litersfat fylld med limpa inom Alfta södra viltvårdsområde. Foto: Länsstyrelsen

Avlyser björnjakt på grund av illegal åtel

Ett viltvårdsområde på 21.500 hektar avlyser årets björnjakt. Detta efter att länsstyrelsen upptäckt minst en illegal björnåtel inom området.

Området det handlar om heter Alfta södra viltvårdsområde och det ligger i den sydliga delen av Ovanåkers kommun i Hälsingland.

– Länsstyrelsen kontaktade mig i måndags och berättade att de hittat minst en illegal björnåtel. Åteln hade de polisanmält och viltvårdsområdet uppmanades att vidta åtgärder för om detta fortgår kan de upplösa området, berättar Ulf Rudman som är ordförande för Alfta södra viltvårdsområde.

 

Flera år

Enligt länsstyrelsen har det pågått oegentligheter kring björnjakten i flera år inom området. Det har även tidigare påträffats illegala björnåtlar och i samband med fjolårets jakt hittades åtelmaterial i fällda björnars magar.

På onsdagskvällen hölls ett styrelsemöte och där beslutade en enhällig styrelse att avlysa björnjakten inom viltvårdsområdet i år.

– Naturligtvis är det ett tungt beslut att fatta och jag lider verkligen med de björnjägare som sköter sig. Men så här kan inte björnjakten få fortgå och jag hoppas att de som blir upprörda riktar ilskan mot de jägare som missköter sig istället för mot styrelsen som tvingas fatta det här beslutet, fortsätter Ulf Rudman.

 

”Björnjakten behövs”

I Ovanåkers kommun finns en av landets högsta tätheter av björn och årligen fälls några björnar inom Alfta södra viltvårdsområde. Och området berörs även av flera vargrevir.

– Det samlade rovdjurstrycket är högt här och jag hoppas verkligen att vi kan jaga björn inom Alfta södra viltvårdsområde nästa år. Björnjakten behövs men den måste gå rätt till, säger Ulf Rudman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev