Regeringen är sena på bollen, menar biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson. Foto: Anders Jarnemo

Biträdande riksjaktvårdskonsulent om regeringsuppdraget: ”Vildsvinsstammen har redan sänkts ordentligt”

Anders Nilsson, biträdande riksjaktsvårdskonsulent menar att regeringen ligger efter när det kommer till analysen av behovet att sänka vildsvinspopulationen.

– Sedan lagstiftningen ändrades kring jakthjälpmedel 2019 har populationen minskat ordentligt. Jag tror inte man ska dra så stora växlar på detta uppdrag till Naturvårdsverket.

Det var under gårdagen som regeringen meddelade att de ger Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram en plan för hur vildsvinsstammen kan minska utifrån lokala och regionala behov. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tycker att det är viktigt att det kommer förslag på hur incitamenten till jakt på vildsvin kan öka.

Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tror regeringen ligger lite efter och inte helt snappat upp hur vildsvinsstammen minskat de senaste åren i landet.

– Minskningen är redan tydligt pågående sedan flera år. Det är ett klassiskt dilemma i förvaltningspolitik att man ofta är för sent ute. Med dagens hjälpmedel är det bevisligen redan fullt möjligt att begränsa stammen.

Anders Nilsson tror att regeringens besked i viss mån är en reaktion på LRF:s utspel om behovet att minska vildsvinsstammen radikalt.

– LRF har ju drivit denna linje länge och förra året gick de ut med att stammen bör sänkas med 90 procent.

Enig om åtgärder för försäljning

Enligt Anders Nilsson är det inte omöjligt att Naturvårdsverket gör samma analys som han själv och många andra jägare.

– Myndigheten kan gott komma fram till att det inte behövs några ytterligare åtgärder med tanke på hur populationsutvecklingen sett ut de senaste åren.

Däremot är Anders Nilsson enig med både LRF och regeringen i viljan att få till en förenklad försäljning av vildsvinskött.

Anders Nilsson. Foto: Jan Henricson

– Som jag förstår det kan detta kanske bli verklighet senare i sommar eller i höst. Nu i april ska ett regelverk kring sekretess träda i kraft som gör så att uppgifter kring vildsvinsjägare inte blir offentliga. Livsmedelsverket ska också lämna in förslaget på ny lagstiftning till EU för en notifiering. Först därefter kan den förenklade försäljningen komma i gång.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev