Jan Gustavsson (till vänster) är mycket kritisk till hur ordföranden i Jägareförbundet Örebro län, Göran Eriksson, har agerat och beskriver det som ett kuppförsök. Foto: Privat

Beslut om kandidater saknade förankring

Premium

Helgens budskap om nya nomineringar av ledamöter till Svenska Jägareförbundets styrelse har väckt en våg av ilska. I Jägareförbundet Örebro län har det i styrelsen riktats krav på att ordföranden Göran Eriksson ska avgå, och styrelsen har även tagit beslut om att Lennart Johannesson är länsföreningens val före Anders Olsson, som båda är från Värmland.

Under helgen presenterade Göran Eriksson, ordförande i Jägareförbundet Örebro län, ett alternativ till valberedningens förslag till nya ledamöter i Jägareförbundets styrelse.

Fortsatt maktkamp i Jägareförbundet inför årets stämma

Som talesperson för elva länsföreningar i Jägareförbundet hävdade Göran Eriksson att det fanns ett motförslag där Erik Ågren och Lennart Johannesson skulle bytas ut mot Birgitta Isaksson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, och Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

 

Kritik mot förankring

De elva länsföreningarna var enligt Göran Eriksson överens om att stärka länsföreningarnas, kretsarnas och medlemmarnas inflytande i förbundsstyrelsen. Där fanns också en kritik mot att kontakten och förankringen mellan förbundsstyrelsen och länsföreningarna fungerar dåligt.

Nu visar det sig i vart fall i Jägareförbundet Örebro län att Göran Eriksson glömt att göra sin egen hemläxa.

 

”Visste inget”

– Ingen i länsföreningens styrelse visste något om det här. Det fick vi reda på via en artikel i Svensk Jakt, säger Jan ”Dylta-Janne” Gustavsson.

Han sitter i länsföreningens styrelse, och blev både arg och besviken när han läste artikeln på Svenskjakt.se.

Vid ett sedan tidigare planerat styrelse- och kretsmöte på onsdagskvällen togs frågan upp.

– Det här är ett beslut helt utan förankring i styrelsen, och så vitt jag vet ser det likadant ut i de andra länsföreningarna. Här har en grupp ordförande försökt kuppa in nya ledamöter utan att först tala med sin egen styrelse, eller kretsarna i länet.

 

Saknar förtroende

Under mötet, där det riktades kraftig kritik mot Göran Eriksson, framförde Jan Gustavsson att han helt saknar förtroende för sin ordförande.

– Jag uppmanade honom att avgå, det gjorde jag, säger Jan Gustavsson.

Ett styrelsebeslut om att avsätta sittande ordförande kräver enligt stadgarna att styrelsen också utlyser en extra årsstämma. Mötet enades enligt Jan Gustavsson om att inte avsätta Göran Eriksson, men att länsföreningen ”med stor majoritet” nominerar Lennart Johannesson till förbundsstyrelsen.

 

Ökat stöd

Därmed ökar stödet för Lennart Johannesson.

– Definitivt ska Lennart Johannesson in, han har oerhört bred kompetens och kunskap i viktiga frågor som rör älg- och vargförvaltning, säger Jan Gustavsson.

Däremot vill man fortsatt se Birgitta Isaksson i stället för valberedningens val av Erik Ågren. Här lyfter länsföreningen Birgitta Isakssons kunskaper om fjälljakt och rennäringen, och att det inte var en lika aktuell fråga när Erik Ågren lanserades som en kandidat.

– Både Erik Ågren och Anders Olsson kan vara bra val, konstaterar Jan Gustavsson.

– Men vi har främst reagerat på förankringsprocessen. Den grupp som agerat på egen hand utan stöd i länen och kretsarna har faktiskt haft fyra månader på sig. Då håller det inte att säga att man glömt att tala med sina förtroendevalda kamrater, säger Jan Gustavsson, som är mycket irriterad över en situation som på många sätt kan skada Jägareförbundet.

 

Skriftlig kommentar

Svensk Jakt har sökt Göran Eriksson för en kommentar. Han väljer att inte kommentera, mer än i en skriftlig kommentar.

– Jag har gjort några rader som kan förklara, i övrigt avböjer jag möjligheten att kommentera styrelsemötet och utvecklingen. Jag vill inte att det här ska bli ett självspelande piano, säger Göran Erikson.

 

Mejlsvar

I ett mejl beskriver Göran Eriksson kort vad som hänt:

”I samband med styrelsemöte i länsföreningen i Örebro län, på onsdagskvällen den 26 maj, fattades beslut om att Örebro län stödjer Lennart Johannessons kandidatur till förbundsstyrelsen vid Svenska Jägareförbundets stämma den 5–6 juni 2021. Förslaget att förorda Olsson (Anders Olsson, reds. anm.) skedde något förhastat och jag felbedömde majoritetens önskemål.”

 

Diskussion pågår

Även i Värmland pågår en diskussion om nomineringsprocessen och förslaget att ersätta Lennart Johannesson, tidigare ordförande i Jägareförbundet Värmland, med Anders Olsson, nuvarande ordförande i länsföreningen.

Ett möte i frågan är planerad under helgen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev