Göran Eriksson, länsordförande i Jägareförbundet Örebro län, vill se ett förbund där länsföreningarna får större inflytande. Foto: Privat och Lars-Henrik Andersson

Fortsatt maktkamp i Jägareförbundet inför årets stämma

Premium

Maktkampen inom Svenska Jägareförbundet fortsätter inför årsstämman. Elva länsförbund väljer nu att nominera två egna kandidater som ett alternativ till valberedningens förslag av nya styrelseledamöter, med motiveringen att man vill stärka och öka länsföreningarnas roll i förbundsledningen.

Under våren presenterade ett antal länsföreningar Henry Sténson som alternativ till valberedningens kandidat till ny ordförande i Jägareförbundet. Nu går gruppen vidare i sin ambition att förändra förbundsledningen.

Det handlar om val av nya ledamöter som ska ersätta Henry Sténson, och Britt-Marie Nordquist som inte föreslås för omval till styrelsen när hennes mandatperiod nu löper ut.

 

Inte förtroendevalda

Valberedningen föreslog tidigare i veckan att Henry Sténson ska ersättas av Erik Ågren, Uppsala, biträdande statsveterinär och chef för viltsektionen på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Som ersättare för Britt-Marie Nordquist föreslog valberedningen Lennart Johannesson, Karlstad, som bland annat har varit länsordförande i Jägareförbundet Värmland och ledamot i Jägareförbundets rovdjursråd.

Erik Ågren eller Lennart Johannesson har för närvarande inga förtroendeuppdrag i Jägareförbundet.

Det har däremot de personer som nu lanseras som tänkbara alternativ.

 

Stor förändring av valberedningen föreslås

Egna kandidater

Som ersättare för Henry Sténson vill de elva länsföreningarna se Birgitta Isaksson, Kiruna, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten, och som ersättare för Britt-Marie Nordquist föreslås Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Göran Eriksson, ordförande i Jägareförbundet Örebro län, är en av de drivande i den grupp som tidigare föreslog Henry Sténson som ett alternativ till valberedningens Per Klingbjer på ordförandeposten.

 

Vill mera

Göran Eriksson, ordförande i Jägareförbundet Örebro län.

Samma gruppering vill nu också påverka övriga val till förbundsstyrelsen.

– Vi har tittat på vad vi tror är bra för Jägareförbundet och samarbetet i förbundets styrelse. Vi vill se en annan fördelning med fler representanter från länsföreningarna, där exempelvis Birgitta Isaksson från Norrbotten kan bidra med goda kunskaper i fjälljaktsfrågan, säger Göran Eriksson.

– Vi tror att vi med det här för förbundsstyrelsen och länsföreningarna närmare varandra. Vi verkar trots allt i en federation och behöver fundera på hur mycket centralstyre vi ska ha i Jägareförbundet.

 

Mindre centralstyrt

Med det sagt menar Göran Eriksson att det i grunden inte handlar om val av personer, utan om att få in fler styrelseledamöter med ett starkare mandat från länsföreningar, kretsar och medlemmar.

Men man vill inte gå så långt som att styrelsen enbart ska bestå av länsföreningarnas representanter.

– Nej, så långt vill vi inte gå, även om det finns exempel på federationer som har den lösningen. Men då tror jag att vi skulle tappa kompetens i styrelsen, säger Göran Eriksson.

 

Hårda ord

Under våren har det stormat i Jägareförbundet. Göran Eriksson har fått både kritik och hårda ord, och har anklagats för att vara delaktig i smutskastning och personangrepp.

– Vi har fått kritik, men det hindrar oss inte från att framföra våra åsikter och det är det som är det fina med demokrati. Till slut är det stämman som bestämmer, och då är det stämmans beslut som gäller. Det får vi leva med, säger Göran Eriksson.

 

• Det innebär i så fall att ni också får acceptera om det inte går så som ni har tänkt?

Självklart. Det är starka känslor ibland, men egentligen är det positivt att det finns ett engagemang där det är viktigt att många vill delta och bidra. Det visar att det finns ett stort intresse, säger Göran Eriksson.

 

• Elva länsföreningar stödjer ert förslag, men det lär inte räcka för att få majoritet. Jobbar ni för att få fler länsföreningar över på er sida?

– Det förs självklart samtal, vi pratar med alla när vi får chansen. Jag hoppas att vi kommer att få stöd från flera, men som sagt, det är stämman som avgör. Årets stämma kommer att bli spännande, säger Göran Eriksson.

Jägareförbundets årsstämma genomförs digitalt den 5–6 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev