Den döda knölvalen strandade på sydöstra Öland. Nu tar Naturvårdsverket hela kostnaden för bärgning och destruktion. Foto: Erica Lindquist

Bärgningen av valen blev dyr – Naturvårdsverket står för notan

Kostnaden för att bärga och destruera den döda knölvalen på Öland kommer inte att belasta Viltvårdsfonden. Naturvårdsverket har beslutat att stå för hela bärgningsarbetet.

Kostnaden för polisens insats har beräknats överstiga 200.000 kronor. Att bärga, transportera och destruera valkroppen har lett till en hel del arbete.

Bland annat fraktades valen till Danmark, där det finns en destruktionsanläggning som klarade jobbet.

 

Jägarna riskerar få betala när knölval bärgas

Jägarnas pengar

Inledningsvis föreslogs att kostnaden för arbetet skulle belasta Viltvårdsfonden, men nu har Naturvårdsverket svängt i frågan.

Trots att valar tillhör de djurarter där Polismyndigheten kan få ersättning för kostnader via Viltvårdsfonden, anser Naturvårdsverket att det här måste anses som ett särfall.

 

Strandad val i sjöfågeljaktvatten

Ovanlig händelse

”På grund av särskilda omständigheter har kostnaderna för omhändertagandet av just det här djuret blivit extra stora. Vi har därför valt att ta kostnaderna ur vårt eget anslag eftersom vi tycker att det blir mer rimligt än att finansieringen kommer från Viltvårdsfonden”, säger Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Valens placering på den sydöstra delen av Öland, djurets storlek och lokala förutsättningar är några faktorer som enligt Naturvårdsverket påverkat kostnaden för hanteringen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev