Avvaktande inställning bland länsföreningarna – fick ingen förhandsinformation
Flera länsföreningar intar en avvaktande inställning till regeringens beslut att skrota jakt- och viltvårdsuppdraget i dess nuvarande form. I Dalarna är dock länsordförande Ulf Berg starkt kritisk till förändringarna av Viltvårdsfonden och att inte förbundet agerande innan beslutet.
Svensk Jakt har pratat med flera länsföreningar om de förändringar av Viltvårdsfonden som regeringen nu vill genomföra.
De flesta ordförandena i länen är avvaktande. Några är skeptiska till Naturvårdsverkets nya roll. Myndigheten ska nu sköta upphandlingen och även utbetalningen av bidrag ur Viltvårdsfonden.
Enligt ett räkneexempel från näringsdepartementet kommer Jägareförbundet få ett organisationsbidrag motsvarande 43,9 miljoner kronor förutsatt att jaktkortslösarna är lika många som idag.
Söka bidrag
Förutom ett organisationsbidrag till Jägareförbundet kommer andra organisationer, som vill bedriva viltvård enligt jaktlagen, kunna söka bidrag ur en pott på knappt 17 miljoner kronor.
Dessutom blir det en pott på 18,8 miljoner kronor för att säkerställa att vissa viltvårdsåtgärder genomförs (det som i dag utförs av Jägareförbundet via det så kallade jakt- och viltvårdsuppdraget, det vill säga viltövervakning, klövviltsförvaltning och organisering av trafikeftersök).
– Det kan gå bra, men det känns väl så där att flytta över ansvaret till Naturvårdsverket som inte alltid gått oss jägare till mötes, säger Ewert Frisk, ordförande för Jägareförbundet Kronoberg.
Oro för kompetens
K G Abramsson, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten:
– Vi accepterar fattade beslut, även om vi inte tycker de är bra. Men beslutet är formulerat på ett sådant sätt att jag inte tycker vi behöver vara så oroliga. Jag tror vi kommer klara detta. Den oro man skulle kunna känna är om det kommer finnas kompetens för den upphandling som nu ska göras.
Överraskad
Anders Olsson, ordförande för Jägareförbundet Värmland, tycker att dagens system fungerat bra men att det hade kunnat utvecklas.
Han berättar också att han blev överraskad när regeringens beslut kom.
– Det är lite tvetydigt vilken information förbundsledningen haft och inte haft. Nu är beslutet fattat så det finns inte så mycket mer att säga. Men hade vi vetat om vad som var på gång hade vi kunnat mobilisera våra lokala politiker att agera. Nu ställdes vi inför fullbordat faktum. Det kan bli bättre det här, eller lite sämre. Frågetecknen är många, säger Anders Olsson.
Tillbaka till jägarna
Lars Persson, ordförande för Jägareförbundet Skåne, säger att det viktiga är att jägarnas pengar går tillbaka till jägarna, jakten och viltvården.
– Det är inte helt klart hur det blir och vi har inte sett de exakta skrivningarna i det här.
Sofie Larsson, ordförande för Jägareförbundet Västmanland:
– Jägareförbundet har gjort sitt bästa.
Hon menar att det är synd att regeringen skyller förändringen på krav från EU, vilket hon menar spär på den negativa bilden av EU.
Mycket kritisk
Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet Dalarna, är mycket kritisk till både regeringens beslut och förbundsledningens agerande.
– Jag är dock rätt ensam om den kritiken kan jag konstatera. Det har inte funnits någon öppenhet och dialog om det här. Endast information i efterhand. Sedan förstår jag inte varför Jägareförbundet garanteras bidrag men inte Jägarnas riksförbund. Får man inte vara kritisk utan att riskera bli av med bidrag i ett nafs?
Gett tummen upp
Ulf Berg säger att han tror förbundsledningen gett tummen upp till regeringen.
– Jag tror inte regeringen hade tagit det här beslutet om man inte hade vetat att man har Jägareförbundet med sig. Regeringen vill inte gå i klinch med jägarkåren. När vi nu inte fick någon förhandsinformation innan beslutet så hade vi inte heller någon möjlighet att prata ihop oss eller skapa debatt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.