Enligt vad Svensk Jakt erfar får nya landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) även ansvar för vargförvaltningen. Foto: Olle Olsson (varg) samt Privat

Avslöjar: Så hanteras vargen i nya regeringen

Premium

Med den nya regeringen blir det tydligare vem som har ansvar för viltförvaltningen. Svensk Jakt erfar att rovdjursfrågorna flyttas från miljöministerns bord, till landsbygdsministerns.

I tidigare regeringar, både till vänster och höger, har rovdjursfrågorna legat på miljödepartementet.

Enligt uppgifter till Svensk Jakt läggs i den nytillträdda regeringen ansvaret för rovdjursfrågorna på landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som också har övrig viltförvaltning på sitt bord.

Därmed ges möjlighet till samförvaltning på ett annat sätt än tidigare, då två departement inte behöver överlägga för att komma fram till förslag och beslut.

 

Tydligare ansvar

Att förvaltningen av stora rovdjur, i synnerhet vargen, har varit skild från övrig viltförvaltning har orsakat bekymmer. När rovdjuren sorteras in tillsammans med andra jakt- och viltfrågor blir det tydligare vem som har ansvaret för dessa områden, som ligger så nära varandra.

En sådan ordning har också efterlysts av Svenska Jägareförbundet.

 

Färre vargar

Den nye landsbygdsministern, värmlänningen Peter Kullgren, är jägare och har vid ett antal tillfällen haft vargkontakt på sina jaktmarker.

Jägare i vargrevir blir ny landsbygdsminister

Han har i en debattartikel i Svensk Jakt tidigare uttalat Kristdemokraternas mål med vargstammen, som är att sänka antalet vargar till 210 på den skandinaviska halvön. 170 i Sverige och 40 i Norge.

 

Ny myndighet

Kristdemokraterna har tillsammans med övriga partier som utgör regering och regeringsunderlag också drivit frågan om att inrätta en viltmyndighet. När Altinget frågade den nyutnämnde ministern när Sverige får en viltmyndighet svarade Peter Kullgren:

– Det är ju många tillkännagivanden som har gjorts om det och det är någonting som det finns en majoritet i Sveriges riksdag för. Så vi får se. Jag kan inte svara på det exakt nu.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev