Där det finns för viltet attraktiva grödor ökar skadorna på intilliggande skog, visar en avhandling från SLU. Foto: Martin Källberg

Avhandling: Människor formar klövviltets beteende

Människors agerande påverkar i hög grad klövviltet och därmed skador i skog och på växande gröda. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

I ett pressmeddelande från SLU beskrivs hur doktorand Anna Widén har studerat hur älg, rådjur, dov och kron använder landskapet för att tillfredsställa sina grundläggande behov – mat, skydd och att undvika faror.

Ökande skador

Undersökningen visar att det till stor del är människor som genom odling och skogsbruk formar klövviltets beteende. Till exempel ökar skadorna i skogen som finns intill fält där det odlas för viltet attraktiva grödor.

Avhandlingen tar också upp viltets positiva värden:

– Det finns behov av förvaltningsstrategier med dubbla målsättningar; att både minska skador och beakta positiva aspekter med klövvilt, säger Anna Widén i pressmeddelandet.

Skrämmande samtal

Anna Widén har också undersökt om viltet kan skrämmas och genom det få minskade betesskador.

Resultaten visar att det går att manipulera fara med hjälp av ljud och att skadorna minskade signifikant i de områden där ljud hade spelats upp, det ljudet som var mest skrämmande var människor som samtalade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev