Publicerad 18 oktober 2019 - 10:02

Älgjakten avbryts inom Trönö viltvårdsområde på grund av att det enligt jägarna knappt finns några älgar att jaga längre.

Älgjakten avbryts inom Trönö viltvårdsområde på grund av att det, enligt jägarna, knappt finns några älgar att jaga längre. Foto: Olle Olsson

Avbryter jakten – finns inga älgar att jaga

Älgjakten har avbrutits inom Trönö viltvårdsområde i Hälsingland.
– Med facit i hand kan vi säga att vi inte borde skjutit så många förra året, säger Ulf Backman, ordförande i området, till Helahälsingland.se.

92 jägare på 11.000 hektar skulle enligt planen ha fällt 32 älgar det här jaktåret inom Trönö viltvårdsområde. Men då endast nio älgar hade fällts på tre dagar jakt togs beslutet att avbryta älgjakten tills vidare.

– Vi hade bestämt på förhand att vi skulle göra det om det var lite älg, och det är väldigt lite, säger Ulf Backman, till Helahälsingland.se.

Enligt Ulf Backman har det under tidigare år skjutits för många älgar, inte minst efter påtryckningar från markägare, och därför är nu stammen på en väldigt låg numerär. Han ser det inte som troligt att älgjakten återupptas i området under den här jaktsäsongen.

 

Svag älgstam

Och Trönö viltvårdsområde verkar vara långt ifrån ensamma i Hälsingland om att ha lite älg. Rapporter till Svensk Jakt från älgjägare i Söderhamn-, Bollnäs- och Ovanåkers kommuner ger en relativt samstämmig bild över en älgstam som knappt upplevs som jaktbar.

– Man undrar ju varför man sitter här i regnet och jagar någonting som knappt finns och som egentligen borde få finnas kvar i skogen. I min värld är älgstammen inte jaktbar om vi ska ha några älgar kvar till nästkommande år. Många älgar äts ju upp av björnar och vargar också, säger en uppgiven älgjägare till Svensk Jakt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram