Rädda älgen-keps, en del av Jägareförbundets kampanj under hösten. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet kampanjar för älgen

En tilltagande hotbild, i form av myndigheters vilja att centralisera älgförvaltningen och skogsbrukets syn på älgen som skadedjur, får Jägareförbundet att agera. Detta i form av ”Rädda älgen” – en kampanj som sätter fokus på hoten mot vårt främsta vilt.

Magnus Rydholm

Magnus Rydholm.

– Vi tycker att skogen är stor nog för att kunna rymma både friluftsliv, människor, jägare och ett lönsamt skogsbruk. Tyvärr är det många trender som alla slår mot älgen. Den får klä skott för allting. Få ser också helheten hur älgen påverkas, säger Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm om bakgrunden till kampanjen ”Rädda älgen”.

En av dess mest utåtriktade och publika delar är auktioner, på bland annat fyrhjuling men också andra prylar som skänkts till detta ändamål, där pengarna oavkortat går till köp av tallplantor. Dessa tallplantor ska sedan planteras på svenska tallmarker – marker som annars, i allt för hög grad, används för granplantering.

 

Betesskador

Detta är som bekant en av de centrala delarna i ”älgkonflikten” mellan skogsägare och jägare.

Jägarna är ålagda att genom jakt begränsa älgstammens storlek, så att inte alltför stora skador på skog uppstår. Vad gäller betesskador av älg är det framför allt tall det handlar om, och på skogsägarnas ansvar vilar att plantera tall på tallmark.

Detta sker inte i nödvändig omfattning, och bristen på tall pekas av forskningen ut som den främsta orsaken till höga skadenivåer i skogen.

 

Hårt tryck

Bakgrunden till ”Rädda älgen”-kampanjen är att älgen är utsatt för hårt tryck från många olika håll, och Magnus Rydholm räknar upp en lång lista:

– Skogsstyrelsen vill kraftigt minska älg- och hjortstammarna. Naturvårdsverket vill med nationella mål bestämma hur älgavskjutningen ska se ut där du bor. Klimatförändringar kan flytta älgens sydgräns. Nya sjukdomar har dykt upp. Vissa organisationer vill ha allmän jakt på älg. Vargens koncentrationer pressar ned älgstammen i Mellansverige. Skogsbruket vill ha hög lönsamhet och ser älgen som en konkurrent, samtidigt som vi under lång tid föryngrat skogen med fel trädslag över stora delar av landet. Det finns helt enkelt för lite av älgens naturliga föda.

 

Rödlistning

Älgstammen är mindre än på många år. Detta har medfört att Artdatabanken börjar prata om rödlistning av älgen.

– Älgen är inte utrotningshotad, men den är hotad. Vi vill att fler ska förstå detta och se älgens utsatthet. Och skapa bättre förutsättningar för den.

– För oss är det viktigt att älgförvaltningen är långsiktig och att besluten fattas lokalt, av jägare och markägare. Det är så riksdagen beslutat. Vi tycker att det är en klok och bra lösning, säger Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm.

Rädda älgen

Läs mer om Jägareförbundets kampanj ”Rädda älgen”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev