Årets viltkrog blev två. Restaurang Jord i Linköping delade priset med Gammelgården i Sälen. På bilden Oskar Gunnarsson, Sebastian Allinger från restaurang Jord och Johan Bjurström, Gammelgården. Foto: Andreas Carlsson

Årets viltkrogar korade – kök som lyfter det vilda med nya smaksensationer

Två restauranger delar på priset som Årets viltkrog 2022. Tävling blev jämn där juryn slutligen enades om ett delat pris till två mycket kompetenta tävlande.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma de restauranger som marknadsför och presenterar viltkött för dess goda egenskaper. Det var fjärde året som Årets viltkrog utnämndes, och som seden bjuder skedde det i Kungliga skogs- och lantbruksakademins lokaler i Stockholm.

Restaurang Jord, belägen i Linköping fick ta emot priset för tredje året i följd, tillsammans med Gammelgården i Sälen.

– Årets upplaga har varit den mest svårbedömda och jämna hittills. Vi anser att Gammelgården tillgängliggörande av fantastisk viltmat och Restaurang Jords innovativa smaksensationer inspirerar till viltmatens höga kvalitet och utveckling på lika bra sätt, säger Katarina Klingspor, ordförande för Svenska Viltmatakademin och jurymedlem Årets Viltkrog 2022.

 

Lyfter det vilda

Juryn motivering för att ge Gammelgården utmärkesen lyder ”ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.”

– Det känns otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen. Eftersom vi serverar vilt året om kan det bli en utmaning. Men det är just det som sporrar och utvecklar oss, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården Hotell och Restaurang.

 

Smaksensationer

Juryns motivering för Restaurang Jord, Linköping, var ”genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.”

– Återigen är en vinst i Årets Viltkrog 2022 ett kvitto på att vi jobbar enligt vårt syfte – att viltet alltid är i fokus. Vi har en ambition att spendera så mycket tid vi kan i skogen för att få ytterligare inspiration som vi tar vidare in i köket. Det är en otroligt viktig del för oss alla i restaurangen, och det verkar vara en vinnande strategi, säger Oskar Gunnarsson, kökschef, och Sebastian Allinger, restaurangchef på Restaurang Jord.

Svenska Viltmatakademin

Svenska Viltmatakademin sprider kunskap om viltets hantering och goda användning, från den naturliga livsmiljön till allas tallrik. Läs mer på: www.viltmatakademin.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev