Lennart Henrikson, Årets våtmarksstipendiat 2019. Foto: Privat

Årets våtmarksstipendiat utsedd

Han får priset för sin mångåriga vattenvårdande insats, med ett särskilt engagemang för skogens vatten. Årets våtmarksstipendiat är Lennart Henriksson från Hyssna i Västergötland.

Med en filosofie doktor i ekologisk zoologi med vattenekologi som sin specialitet har Lennart Henriksson gjort sig känd som en av landets ledande profiler i vattenvårdsfrågor. Som verksam för bland annat WWF har Lennart Henriksson jobbat med frågor som rör skogens vatten, ofta kopplat till skogsbrukets olika metoder.

 

Tydliga effekter

Planeringsmetoden ”Blå Målklassning” som används i skogsbruksplaner är till stor del Lennart Henrikssons verk.

Han har även tagit initiativ till och lett projektet för återskapandet av det stora våtmarksområdet Lilla Attsjön utanför Växsjö som idag omfattar 50 hektar.

 

Hyllar miljöarbetet

Syftet med stipendiet är att stimulera arbetet med att bevara, skapa och sköta våtmarker. Stipendiet är på 35.000 kronor, instiftat av stiftelsen svensk Våtmarksfond och Ragn-Sells AB.

Priset delas ut på Våtmarksfondens konferens på Aspenäs herrgård i Lerum den 8 maj.

Juryns motivering

Lennart Henrikson tilldelas Våtmarksstipendiet 2019 för sin mångåriga vattenvårdande insats på alla plan, med särskilt stort engagemang för skogens vatten. Återskapandet av Lilla Attsjön som genom detta blivit en mycket värdefull fågellokal är ett praktiskt exempel på Lennarts stora drivkraft för levande vattenmiljöer. Lennart har ett sätt som inspirerar och han tar alla tillfällen att på sitt pedagogiska sätt sprida kunskap om våtmarkernas stora värde i allmänhet och den biologiska mångfalden i synnerhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev