Foto i hägn: Olle Olsson

Ansöker om skyddsjakt på fem vargar

En förbipasserande hund har vargdödats och löshundsjakten har sedan länge upphört på grund av alla vargar i området. Nu ansöker jägare om skyddsjakt på fem vargar.

Det är företrädare för Kojklands viltvårdsområde samt Spättungens och Bogens jaktområden i Värmland som ansöker om att länsstyrelsen ska tillåta skyddsjakt på fem vargar i skadeförebyggande syfte. Områdena är tillsammans på 10.000 hektar och skyddsjaktområdet får enligt ansökan gärna vara större än så. Jägarna begär vidare att länsstyrelsen Värmland handlägger ärendet skyndsamt.

Norsk jakthund vargdödad på svensk mark

Så sent som i lördags dödades en norsk jämthund på gränsen mellan Bogens jaktområde och Kojklands viltvårdsområde. ”Jägare i området spårade fem vargar i anslutning till platsen där hunden angreps och dödades. Länsstyrelsen har inte besökt platsen och dokumenterat platsen och säkrat dna i området trots en tydlig uppmaning att göra detta”, står det i ansökan.

Ingen undersökning av plats för vargangrepp

Lider skada

Det har funnits varg i området i åtminstone 30 år och flera hundar har angripits och dödats under årens lopp. Att vargarna inom området angriper hundar medför, enligt ansökan, bland annat att:

• Jägarna lider skada genom att jakten effektivitet minskar vilket kräver ökade kostnader och tidsuttag.

• Markägarna riskera att lida skada genom ökande betesskador om avskjutningsmålet inte uppfylls.

• Hundägare inom området lider av psykisk oro och minskad livskvalitet. Varje gång en hund släpps lös är risken uppenbar att man ska förlora den jaktkamrat och familjemedlem som hunden utgör.

 

Sågar tumregler

Viltskadecenters hårt kritiserade tumregler, där det krävs upprepade vargangrepp på hundar för skyddsjakt kan bli aktuellt, sågas i skyddsjaktansökan:

Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland

”Att följa Viltskadecenters rekommendationer om att det måste ske flera angrepp för att skyddsjakt ska beviljas är inte rimlig att följa i detta område. Det är redan i dag ytterst få jägare som har vågat släppa sina hundar på grund av den stora risken för angrepp. Att kräva att det måste ske än fler angrepp för att få ett beslut om skyddsjakt är i det här fallet inhumant och ologiskt då risken för angrepp och faktiska angrepp har förevarit under en mycket lång tid.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev