Efter gårdagskvällens omröstning är möjligheten ännu mindre att förslaget om blyhagelförbud stoppas. Arkivbild: Kjell-Erik Moseid

Ännu en motgång om blyhagel i våtmark

Premium

På tisdagskvällen röstade EU-parlamentet om den resolution som ville mildra det ursprungliga förslaget om totalt förbud mot blyhagelammunition i våtmarker. Ännu en gång mötte jägarsidan ett nederlag i frågan, även om utfallet var relativt jämnt.

Jägarintresset lyckades inte samla tillräckligt många parlamentsledamöter för att stoppa EU-kommissionens förslag: 292 ledamöter röstade för att stoppa kommissionens förslag, 362 röstade emot och 39 avstod.

Av de svenska partierna röstade ledamöterna från M, SD, C, KD och L för att stoppa kommissionens förslag. MP och V röstade för nya EU-restriktioner. S var splittrade i frågan: Två S-ledamöter röstade för att stoppa kommissionens förslag – Erik Bergkvist och Johan Danielsson. Övriga tre S-ledamöter röstade för kommissionens nya restriktioner.

 

Kommer att antas

I kväll, onsdag, röstar parlamentet om en liknande resolution från en annan partigrupp, men efter gårdagskvällens omröstning är möjligheten ännu mindre att förslaget stoppas. Man kan därför utgå från att blyhagelförslaget kommer att antas i EU-parlamentet.

”Dagens beslut ökar polariseringen mellan stad och land inom EU”

Därefter fattas det slutliga beslutet av medlemsstaterna i ministerrådet, som väntas anta blyhagelförslaget utan debatt. Detta eftersom medlemsstaternas experter i EU:s kommitté för kemikaliefrågor redan givit förslaget sitt godkännande.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev