Sverige kommer att säga nej till ett totalt förbud mot bly i ammunition. Ett sådant slår för hårt mot den svenska jakten, enligt regeringen.

Sverige kommer att säga nej till ett totalt förbud mot bly i ammunition. Ett sådant slår för hårt mot den svenska jakten, enligt regeringen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sverige säger nej till totalt förbud mot bly i ammunition

Sverige kommer att säga nej till EU:s förslag om att införa ett blyförbud som omfattar i stort sett all ammunition. Man hoppas nu få med sig fler medlemsländer för att kunna stoppa förslaget.

I helgen meddelade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtari att regeringen vill stoppa det nyligen presenterade EU-förslaget om ett totalt förbud mot bly i ammunition.

Inte tillräckliga

Enligt regeringen är de undantagsregler som föreslagits inte tillräckliga för att skydda jakten och sportskyttet i Sverige och i andra europeiska länder med starka jakt- och skyttetraditioner.

– Bly från ammunition utgör en miljöfara, men den befintliga regleringen är tillräckligt restriktiv. Jag kan inte stå bakom detta långtgående förbud, säger Romina Pourmokhtari i ett uttalande på landsbygdsministerns Facebooksida.

Djurs lidande

Förslaget som miljöministern tar avstånd ifrån bereds för närvarande av EU-kommissionen. I faktarutan nedan återfinns de delar av förslaget som skulle påverka den svenska jaktutövningen mest.

Förslaget till EU: inför totalt blyförbud i all ammunition

Men om Peter Kullgren får som han vill blir det inget sådant förbud.

– Vi vill inte ha ett totalförbud mot blyammunition. För många jägare är blyfri ammunition inte ett alternativ. Det handlar om risk för rikoschetter, skadskjutningar och djurlidande, säger ministern.

Svensk linje

Enligt Kullgren och Pourmokhtari säger Sverige nej till förslaget om blyförbud så som det nu ser ut.

Stor förvirring om blyhagelförbud – Jägareförbundet ger jägarna råd

Regeringen hoppas att andra EU-länder med starka jakt- och skyttetraditioner ställer sig bakom den svenska linjen.

På Svenska Jägareförbundet välkomnas regeringens nej till blyförbud.

– För oss är det självklart att jakt och skytte ska vara så miljövänligt som möjligt. Men effekterna av ett totalt blyförbud i ammunition äventyrar såväl skyttegrenar som jaktformer. Därför välkomnar vi regeringens besked, säger förbundsordförande Peter Eriksson på förbundets hemsida.

Förslaget om blyförbud från EU:s kemikaliemyndighet:

• Förbud mot all jakt med blyhagel. Förbudet föreslås träda i kraft 18 månader eller 5 år efter beslutets ikraftträdande.
• Förbud mot skytte med blyhagel, 5 år efter beslutets ikraftträdande.
• Förbud mot bly i kulammunition i centralantända kalibrar från och med 5,6 mm och grövre, 18 månader efter beslutets ikraftträdande.
• Förbud mot bly i annan kulammunition (t.ex. centralantänd kulammunition klenare än 5,6 mm, kantantänd ammunition, luftvapenkulor, slugs till hagelammunition), 5 år efter beslutets ikraftträdande men endast om alternativ finns.

Undantag föreslås av EU:s kemikaliemyndighet för skytte med blyhagel på skjutbanor för olympiska skyttar där man kan återvinna blyet med minst 90 procent, liknande delar av dagens svenska regelverk.

 

Punkterna ovan är Jägareförbundets sammanfattning av förslaget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev